GODIŠNJE GUBIMO 250 MILIONA EVRA U DISTRIBUTIVNOJ MREŽI! Zorana Mihajlović: Sporazum o saradnji sa Francuskom je ključan da se samanji gubitak struje

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija godišnje gubi oko 250 miliona evra na tehničke i netehničke gubitke u distributivnoj mreži.

Zorana Mihajlović, Nela Kuburović, Jadranka Jaksimović
Zorana Mihajlović, Nela Kuburović, Jadranka Jaksimović, Foto: Tanjug/Filip Krajinović

Mihajlović je istakla da je zbog toga od velikog značaja sporazum o saradnji koji je nedavno potpisan između vlada Srbije i Francuske, a koji se osim metroa, odnosi i na pomoć te zemlje u razvoju pametne mreže koja će omogućiti da se u Srbiji bolje upravlja potrošnjom i da se smanje gubici struje.

"Naši gubici u distributivnoj mreži jesu sniženi i jesu niži nego što su bili, ali iznose negde 11,5 odsto, pa kada to saberemo sa onim gubicima na visokom naponu, koji su takođe niski, Srbija na te tehničke i netehničke gubitke godišnje gubi 250 miliona evra", rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanje novinara da objasni šta je podrazumevao sporazum sa Francuskom u delu o distributivnoj mreži.

Ističe da je taj sporazum značajan jer će pomoći Srbiji da se u infrastrukturi podgine "za jednu lestvicu više", u saobraćuju je, dodaje, to metro, a u energetici to je, kaže, automatizacija srednjenaponske distributivne mreže.

Mihajlović je ukazala da postrojenje odsumproavanja za TE "Nikola Tesla B" u Obrenovcu, za koji je danas postavljen kamen temeljac, košta 210 miliona evra i da će naša država smanjenjem gubitaka na distributivnoj mreži moći više novca da uloži u takve projekte.

Povezane vesti

 • Korisnik: Lucky
  02/12/2020 - 02:40
  Odvratna si mi i pamecu i pojavom od uvek bila ali ,evo javno te molim da neradis nista za vreme trajabja svog mandata,da ne cackas oko strije i otale energetike jer ce se srusiti gore nego tvoji koridori za koje si licno bila odgovorna moralno i materijalno.MOLIM TE NE RADI NISTA,CUTI SEDI I UZIVAJ.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi