DRASTIČNE PROMENE NA TRŽIŠTU Zbog građevinskog materijala neminovan rast cene kvadrata

Zbog skoka cene građevinskog materijala moguć je rast cene kvadrata

Zgrada
Zgrada, Foto: RINA

Građevinski materijal koji u sebi sadrži čelik poskupeo je u januaru i do 40 odsto. I mnogi drugi proizvođači, uglavnom termoizolacionih proizvoda, najavili su više cene.

Kako navode poznavaoci građevinskog i tržišta nekretnina, ovo bi moglo da utiče na poskupljenje stanova, čak i značajnije.

- Cena gvožđa je skočila od 30 do 40 odsto, tako da su u različitim procentima poskupeli svi proizvodi od čelika. Na primer, armaturna mreža se u novembru prodavala od 520 do 530 evra po toni u dinarskoj protivvrednosti, a u januaru od 700 do 720 evra. Povećane su i cene čeličnih limova, kutija... - kaže Tanja Aprcović iz jednog poznatog stovarišta, prenose Novosti.

Mnogi proizvođači, kako navodi, najavili su poskupljenja. Uglavnom su to oni koji prave termoizolacione proizvode, poput stiropora, stirodura, kamene vune i sličnih. Prema njenim rečima, prodaja građevinskog materijala na njihovom stovarištu prošle godine je bila najbolja za poslednju deceniju i po.

Kaća Lazarević, vlasnica jedne beogradske agencije za nekretnine, smatra da je građevinski materijal poskupeo zato što se mnogo više gradi i ističe da to svakako može da podigne cenu stanova koji se sada prave.

DA LI PLANIRATE DA KUPITE STAN U NAREDNOM PERIODU?

Ukupan broj glasova: 0

  • Da: 0% (0)

 - Potražnja za stanovima je ogromna, a to znači da ima prostora za poskupljenje. Sada imamo manjak stanova na tržištu, a razlog je što se cela Srbija preselila u Beograd, Novi Sad i Niš - objašnjava ona.

Najvažniji faktor koji utiče na formiranje cene je, kako navodi, gradsko građevinsko zemljište koje je kod nas izuzetno skupo za razliku od država u regionu, a zatim građevinski materijal i tržište.

Goran Rodić, iz Građevinske komore Srbije, sličnog je mišljenja i ističe da konačnu reč ima tržište.

- Koliko će poskupljenje repromaterijala da učestvuje u konačnoj ceni stana, zavisi od tržišta. Ako je veća potražnja i ima prostora, sigurno će se povećati i obrnuto - kaže Rodić .

Procenjujući samo u odnosu na građevinski materijal, on smatra da bi gvožđe, koje u ceni kvadrata učestvuje sa 30 do 40 odsto, moglo vrlo malo da utiče na poskupljenje stanova koji se sada grade.

- Ali, ako skoče cene i izolacionih i drugih materijala, a to obično ide lančano, onda bi to poskupljenje moglo da bude značajnije - objašnjava Rodić.

Uprkos problemima koje izaziva pandemija, tržište nekretninama je stabilno.

Pandemija nije znatno uticala na tržište nekretnina u Srbiji. Tokom marta i aprila prošle godine, za vreme vanrednog stanja, zabeležen je pad u kupovini stanova zbog fizičkih ograničenja, ali je prodaja od maja nastavila da raste. Cene u novogradnji su lane i sada više nego 2019. godine.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi