Klanica
Associated Press
Klanica

Associated Press

Klanica, Foto: Associated Press

Cene svinjetine u Nemačkoj naglo su pale nakon zatvaranja klanice "Tenis", među čijim radnicima se proširila zaraza koronavirusom. Zbog ovoga su poljoprivrednici prisiljeni da prodaju životinje po niskim cenama.

Pročitajte još:

Klanica i fabrika za pakovanje mesa "Tenis" zatvorena je već tri nedelje, nakon što je preko 1.500 radnika testirano pozitivno na COVID-19. Vlasti regije Giterslo bile su prisiljene da uvedu karantin za 600.000 ljudi, a ukinule su ga ove nedelje.

"Tenis" je do zatvaranja klao i prerađivao 12 do 14 odsto svinja u Nemačkoj.

Nakon zatvaranja klanice cena svinjetine pala je na 1,66 evra po kilogramu, prošle nedelje na 1,60 evra, a ove na 1,47 evra po kilogramu, pokazuju podaci udruženja proizvođača mesa VEZG. Ovo udruženje je pozvalo "Tenis" da nastavi sa radom što je pre moguće.

- Pritisak je svakim danom sve veći, cene svinja iz klanica su u slobodnom padu - saopštili su iz VEZG-a.

Uzgajivači svinja najteže su pogođeni zatvaranjem klanice koja bi trebalo da se ponovo otvori, uz primereni program zaštite zdravlja i sigurnosti radnika, dodaju. Vlasti Gitersloa još pregovaraju o programu za "Tenis" koji bi trebalo da ostane zatvoren do 17. jula.

meso

Foto Rajko Ristić

Foto Rajko Ristić

U "Tenisu" su većinom zaposleni radnici iz Poljske, Bugarske i Rumunije, koji žive u vrlo lošim uslovima, upozorio je zastupnike u parlamentu savezne države Severne Rajne Vestfalije ministar zdravlja Karl-Jozef Lauman, predstavljajući rezultate inspekcije.

Prostorije su pune buđi, plafoni prokišnjavaju, sanitarije su u katastrofalnom stanju, nema dovoljno dezinficijensa ni aparata za gašenje požara i previše ljudi je smešteno u malom prostoru, utvrdili su inspektori.

Inspekcije su sprovedene krajem maja, pre novog talasa zaraze, a obuhvatile su 650 objekata u kojima je smešteno više od 5.300 ljudi.

- Inspektori su morali da zatraže evakuaciju četiri stana zbog ozbiljnih strukturnih nedostataka i rizika po zdravlje - pokazao je izveštaj.

- Smeštaj ostalih poljoprivrednih radnika, takođe većinom iz istočne Evrope nešto je bolji - rekao je Lauman, ističući da su inspekcije pokrenute isključivo zahvaljujući pandemiji, prenosi SEEbiz.

- Vlasti ih inače ne smeju sprovoditi - naglasio je, zatraživši izmenu zakona.

Preporučujemo: