Novac, pare, dinari
Shutterstock
Novac, pare, dinari

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Država će sutra isplatiti 60 odsto minimalne zarade, odnosno oko 18.000 dinara po zaposlenom, za 235.372 privredna subjekta u kojima radi 1.016.535 zaposlenih, a za tu svrhu iz budžeta biće opredeljeno 18,4 milijardi dinara.

Pročitajte još:

Jedna od najvećih promena u odnosu na prvi paket mera je ta što je drugi paket usmeren i na privredne subjekte koji su osnovani nakon 15. marta, a najkasnije do 20. jula ove godine.

Prema podacima Agencije za privredne registre, takvih firmi ima ukupno 13.550. Novac će novoosnovanim firmama na račune leći u septembru, i to u visini od 120 odsto minimalne zarade po zaposlenom.

Potrebno je da nove firme do 15. septembra podnesu PPP-PD obrazac na kome će kao datum dospeća poreza i doprinosa staviti 5. januar 2021. godine.

Šalter

Alo!/ Dejan Briza

Šalter, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Za novoosnovane privredne subjekte koji žele da koriste mere pomoći biće otvoreni posebni namenski računi.

Druga uplata za sve ostale privredne subjekte, koji su već koristili pomoć, sledi u septembru, a za jedan mesec biće odloženi porezi i doprinosi na zarade. Svi koji su dobili minimalnu zaradu u julu, neće morati da se prijavljuju za novi paket podrške, već će biti prijavljeni automatski.

- Onaj koji je ostvario pravo a novac ne želi, ili ne ispunjava uslove, samo ne treba da ga troši i sredstva će biti automatski vraćena u budžet, najkasnije do 31. oktobra - izjavio je ranije ministar finansija Siniša Mali.

Novac, isplata, šalter

Tanjug/Filip Krainčanić

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ministar je napomenuo da poslodavci imaju obavezu da ne smanjuju broj zaposlenih za više od 10 odsto u periodu od tri meseca od isplate poslednjeg direktnog davanja, odnosno najkasnije do kraja godine.

Isplata novca će se izvršiti na već otvoreni kovid račun i direktna davanja se mogu koristiti isključivo, istakao je Mali, za isplate zarada i naknade zarada zaposlenima.

Preporučujemo: