Notar overa
Dejan Briza
Notar overa

Dejan Briza

Foto: Dejan Briza

Pred poslanicima su izmene Zakona o republičkim administrativnim taksama koje u pojedinim slučajevima donose uvećanje, a negde i umanjenje iznosa. S obzirom na to da je ovo krovni zakon u pogledu nameta koje je moguće naplatiti, pojedine takse su prvi put uvrštene, jer su ih predvideli drugi zakoni. Retke su i - izbrisane.

Tako je nov iznos za zahtev za davanje saglasnosti na predlog naknade, koje predlažu organizacije za kolektivno ostvarivanje autorskog prava, skoro duplirana. Umesto 21.990 dinara, trebalo bi da košta 41.620. S druge strane, zahtev za utvrđivanje i overu geotermalnih resursa koštaće 33.420, umesto dosadašnjih 60.140 dinara.

- Izmene zakona doneće smanjenje troškova licima koja se brišu iz registra javnih skladišta za poljoprivredne proizvode za 1.060 dinara po zahtevu - stoji u obrazloženju propisa.

Preporučujemo:

- Uticaj će imati na sve kojima se donosi rešenje po zahtevu za produženje roka važenja izdatog rešenja za tehničko regulisanje saobraćaja na državnim putevima. Navedena taksa se briše, iznosila je 7.940 dinara, pa se za navedenu radnju plaća opšta taksa koja je znatno niža - 550 dinara. Onima kojima se daje mišljenje o identifikaciji robe - za pravno lice i preduzetnika propisana taksa se smanjuje sa 12.720 na 8.000 dinara, imajući u vidu manju složenost postupka.

Skoro upola manju taksu plaćaće i građani koji se upisuju u registre, odnosno imenik nosilaca pravosudnih profesija. Reč je o javnim izvršiteljima, javnim beležnicima, posrednicima. Za upis u registar plaćaće 850 umesto 1.610 dinara. Efekte će osetiti i svi koji podnose zahtev za izmenu rešenja za izdavanje dozvole za proizvodnju i promet lekova. To se do sada naplaćivalo u rasponu od 13.605 do 40.015 dinara. Sada je propisana taksa u iznosu od 550 dinara.

S druge strane, saglasnost po zahtevu za promenu namene šuma i šumskog zemljišta radi izgradnje ekonomskih ili stambenih objekata, na površini do 10 ari, koštaće 3.000 umesto 1.370 dinara.

Izmene zakona donose i neka nova opterećenja. Predviđeno je da se izdavanje odobrenja za probni rad rudarskih objekata naplaćuje 38.190 dinara. Izdavanje odobrenja za upravljanje rudarskim otpadom naplaćivaće se 95.480 dinara. Uvodi se i naknada za geodetsku licencu prvog reda i pečat, za one kojima je prethodno izadata ona drugog reda, i košta 9.260 dinara.

Novi nameti i usklađivanje

Među novim nametima je i taksa za davanje saglasnosti za obavljanje carinske kontrole van carinskog područja graničnog prelaza, izlaskom ovlašćenog službenika. Ova usluga će koštati 6.200 dinara.

Iznosi taksi će se tokom naredne godine usklađivati sa procentom inflacije. I to za period od stupanja na snagu zakona, pa do kraja aprila. Predviđeno je i zaokruživanje iznosa. Do pet dinara na manju deseticu, a preko pet na - veću.

Pročitajte još: