Nurijel Rubini
Printscreen
Nurijel Rubini

Printscreen

Nurijel Rubini, Foto: Printscreen

Nurijel Rubini, poznatiji kao Doktor Propast, koji je predvideo prethodnu recesiju, smatra da sada postoji 10 razloga za novu krizu.

Ima puno naznaka da će doći do usporavanja rasta, ocenjuje i profesor Dejan Šoškić.

"Ekonomija je danas u mnogo goroj situaciji, strukturno, nego što je bila kada se prethodni put srušila. Ovo je početak mnogo veće krize i mnogo veće recesije od one koje smo imali 2008. godine", kaže direktor i osnivač Euro Pacifik kapitala Piter Šif.

On nije jedini koji ovih dana globalnoj privredi želi "srećnu novu krizu". Nurijel Rubini, poznatiji kao Doktor Propast, koji je predvideo prethodnu recesiju, napravio je spisak 10 razloga zbog kojih je svet na pragu nove krize. Skoro svaki od njih počinje i završava se jednim imenom – Donalda Trampa. Ali i uvredama na njegov račun.

Pročitajte još:

 

"Tramp je sada Doktor Strejndžlav finansijskih tržišta. Poput paranoidnog ludaka u klasičnom filmu Stenlija Kjubrika, on flertuje sa ekonomskim uništenjem. Sada, kada tržišta vide opasnost, rizik od finansijske krize i globalne recesije je porastao", napisao je Rubini nedavno.

Stiže novi recesioni talas

Da svet čeka novi talas ekonomske nestabilnosti smatra i Jože Mencinger, koga na ovim prostorima zovu i arhitektom slovenačke tranzicije. Njegovi stavovi i danas se s pažnjom prate na teritoriji cele bivše jugoslovenske države.

"U poslednje vreme najviše krize je nastalo zbog manjka tražnje. Jer, čovečanstvo nema problem na strani ponude, imamo problem na strani tražnje. Možemo jednostavno reći da je proizvodnja jednog automobila jeftinija nego njegova prodaja", smatra Mencinger.

Da poput svojih studenata ispred sebe dobije test sa samo jednim pitanjem: da li svet čeka nova kriza i profesor Dejan Šoškić bi, iznenađujuće, zaokružio pozitivan odgovor.

"Ima puno nekih naznaka da će doći do usporavanja rasta. I to se danas na neki način prihvata i od strane zvaničnika MMF-a i Svetske banke u projekcijama za narednu godinu i naredne godine".

Umirujuće poruke, ipak, stižu od naših stručnjaka koji rade sa druge strane okeana. Miloš Vuković iz "RBC Global Acceta" iz Kanade ne misli da je recesija odmah tu iza ćoška.

"Da bi došlo do recesije, zaposlenost obično padne, a rast postane negativan, industrijska proizvodnja padne. Svi ovi pokazatelji su i dalje jaki i ne pokazuju da ulazimo u recesiju. Naravno, postoje neki događaji koji mogu dovesti do nje i to treba pratiti", objašnjava Vuković.

Američku berzu ubila prejaka reč

Decembarski događaji na američkoj berzi su, sasvim sigurno, nešto što treba pratiti. Sve je počelo uoči katoličkog Božića kada su američki brokeri imali najgori Badnji dan ikad. Berzanski indeksi kao da su se provozali na roler-kosteru, jer su se već sutradan vratili na najviši nivo od 2009. godine. Blumberg je ovu situaciju opisao kao bizarnu.

Mencinger kaže da je to rezultat onoga što on naziva kazino kapitalizam.

"Znači, prevaga finansijskog sektora nad realnim sektorom. Jer, u realnom sektoru takvih njihanja nema. I ja mislim, izraz bizarno je sasvim u redu".

Čini se da je američku berzu u decembru ubila prejaka reč. Tržište nije palo samo usled činjenice da je uprava američkih Federalnih rezervi podigla kamate. Od zaoštravanja monetarne politike mnogo pogubniji po berzu bio je "verbalni delikt".

"Tržište je uvek osetljivo na to šta zvaničnici moćnih država izjavljuju. I možda zvaničnici danas nisu potpuno ni svesni toga, da njihova reč utiče na tržišta. To nije nova pojava. To se zna i zato tradicinalno centralni bankari vrlo pažljivo daju izjave jer su svesi činjenice, da se njihova reč analizira i procenjuje od investicione javnosti. Može uticati na kretanje cena na finansijskom tržištu", upozorava Šoškić.