Poskupljenje
Alo.rs/ Ilustracija/ Shutterstoc
Poskupljenje

Alo.rs/ Ilustracija/ Shutterstoc

Foto: Alo.rs/ Ilustracija/ Shutterstock/ Tanjug

Ova godina donosi i veću naknadu za nezaposlene porodilje, nova pravila za zapošljavanje u državnom sektoru, kao i nova pravila za odlazak u penziju. S druge strane, ono što nas nikako ne raduje jesu poskupljenja, između ostalog, poreza, struje, TV pretplate, bankarskih usluga, kao i PCR testa na koronavirus. 

Veće plate, penzije i minimalac

Januarska plata u zdravstvu biće veća za pet odsto. Plate će istovremeno biti uvećane i u ostatku javnog sektora, ali po drugačijoj formuli. Njima će januarska, februarska i martovska plata biti uvećana za 3,5 odsto. Potom, od 1. aprila njihove zarade će rasti još 1,5 odsto, tako da i njima ukupno povećanje bude pet procenata. Vojska će dobiti povišicu od 10 procenata. Od januara i penzije su veće za 5,9 odsto, a prvi januar doneo je i povećanje minimalne zarade, i to za 6,6 odsto. Tako će oko 350.000 ljudi koji su primali minimalac od 30.000 dinara, u ovoj godini dobijati 32.126 dinara mesečno.

Više novca za nezaposlene porodilje

Od 1. januara jednokratna pomoć za nezaposlene porodilje u Beogradu i one sa niskim primanjima biće uvećana za 5.000 dinara. Tako će nezaposlene porodilje dobijati 30.000 dinara, a ukupna pomoć za prvo dete iznosiće 50.000 dinara.

Preporučujemo:

Od januara se granica za odlazak u starosnu penziju kod žena pomera za dva meseca, tako da je uslov koji treba da ispune u 2021. godini 63 godine i dva meseca života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Kod muškaraca uslovi se ne menjaju.

Lakše do državnog posla

Od 1. januara napušta se dosadašnja kontrola zapošljavanja u javnom sektoru, za koje je bila neophodna saglasnost i dozvola Vlade Srbije. Tako će ubuduće korisnici javnih sredstava sami donositi odluke o zapošljavanju, shodno potrebama i u zavisnosti od novca kojim raspolažu, uz određeno ograničenje.

Skuplje bankarske usluge

Banka

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Osnovne bankarske usluge, koje koriste praktično svi koji imaju račun u banci, biće u narednoj godini skuplje za 15 do 60 odsto. Tako će u pojedinim bankama samo održavanje računa od marta 2021. godine koštati 190 dinara umesto dosadašnjih 160.

Poskupljuju struja i TV pretplata

Poskupljenje struje za 3,4 odsto najavljeno je od februara 2021. godine, ali će nam račun za drugi mesec biti veći za ukupno 7,9 odsto, imajući u vidu i povećanje naknade za obnovljive izvore energije, a koja se obračunava od januara. Poskupljuje i TV pretplata. Naime, građani Srbije će za javni servis mesečno izdvajati 299 dinara.

Veći porez na imovinu

Skupština Beograda utvrdila je prosečne cene kvadrata nekretnina na osnovu kojih se utvrđuje porez na imovinu za 2021, a on bi mogao da bude veći i do šest odsto. Od ostalih gradova, veći porez za sada su najavili Kragujevac i Bor.

PCR test na lični zahtev 9.000 dinara

Cena PCR testiranja na lični zahtev od 1. januara povećana je sa dosadašnjih 6.000 na 9.000 dinara, dok cena testiranja na lični zahtev za strane državljane od polovine decembra košta 18.000 dinara.

Pročitajte još: