Siniša Mali
Ministarstvo finansija
Siniša Mali

Ministarstvo finansija

Siniša Mali, Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Siniša Mali, koji boravi u jednodnevnoj poseti Londonu, otvorio je danas trgovanje na Londonskoj berzi zajedno sa generalnim direktorom te berze Nikilom Ratijem. Mali i Rati su potom razgovarali o investicionim potencijalima Republike Srbije i mogućnostima za saradnju.

Pročitajte još:

 

- Republici Srbiji ukazana je velika čast na Londonskoj berzi, s obzirom na to da su nam omogućili da simbolično otvorimo današnje trgovanje na berzi, a potom i da finansijskoj zajednici u svetu predstavimo investicione potencijale Srbije. Dobro je videti i da je berza, odnosno najveći broj kompanija, od jutros u plusu – rekao je ministar Siniša Mali.

Siniša Mali

Ministarstvo finansija

Siniša Mali, Foto: Ministarstvo finansija

On je dodao da je imao veoma dobar i konstruktivan sastanak sa direktorom berze Nikilom Ratijem.

- Razgovarali smo o ekonomskoj politici Vlade Republike Srbije, o njenim investicionim mogućnostima, i o tome na koji način možemo da proširimo našu bazu investitora. Želimo da oni još više ulažu u naše hartije od vrednosti, i da prepoznaju potencijale Srbije. Brojke su na našoj strani, imamo dobre rezultate, i investitori to prepoznaju – istakao je ministar finansija i zahvalio direktoru berze na prilici koja je ukazana Republici Srbiji.

Siniša Mali

Ministarstvo finansija

Siniša Mali, Foto: Ministarstvo finansija

Siniša Mali predstavio je danas ekonomsku politiku Vlade Republike Srbije na Londonskoj berzi, kada je finansijskoj zajednici u Londonu govorio o makroekonomskim rezultatima koje je Srbija postigla, o investicionim potencijalima, i pozvao investitore iz celog sveta da ulažu u Republiku Srbiju.

On je istakao da je Srbija mnogo toga uradila u oblasti ekonomije u poslednje četiri godine, i zahvalio se na prilici da o tome govori na Londonskoj berzi.

“Velika mi je čast što mogu da podelim našu uspešnu priču i da vas pozovem da ulažete u Srbiju, koja je poslednjih godina postala najatraktivnija investiciona destinacija u našem regionu. Srbija je prošle godine privukla 3,5 milijardi evra investicija, dok su sve druge zemlje u regionu zajedno privukle 1,9 milijardi evra. Tri godine zaredom imamo suficit u budžetu, javni dug nam je na nivou od oko 50% BDP-a, a rast BDP-a je u prošloj godini iznosio 4,3%”, rekao je ministar Mali prezentujući rezultate Srbije.

Siniša Mali

Ministarstvo finansija

Siniša Mali, Foto: Ministarstvo finansija

On je dodao da je Srbija diverzifikovala bazu investitora, i da je otvorena ka tržištima širom sveta.

“Republika Srbija je na putu ka Evropskoj uniji, ali su nam osim evropskih, važna i druga tržišta. Imamo sporazume o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, Belorusijom, Kazahstanom, Turskom, i to nam daje prednost u odnosu na ostale evropske zemlje. Poslednjih godina imamo i veoma velika ulaganja iz Kine”, istakao je ministar finansija.

Mali je naglasio da je cilj da Srbija dobije investicioni rejting, i da je već napravljen jasan plan kako bi se to i dogodilo u naredne dve godine. Kada je reč o glavnim ciljevima za budućnost, ministar je istakao da su to finansijska stabilnost i dalji rast privrede.

Ministar Siniša Mali je zaključio svoje izlaganje na Londonskoj berzi rekavši da će najbolje vreme za Srbiju tek doći i da se nada da će i oni biti deo toga.

Komentari (3)

Srećko

17.04.2019 16:55

Srbija nastavlja da privlači strane investicije svojim dobrim ekonomskim rezultatima i stabilnošću.

Salaš

17.04.2019 17:34

Srbiji se sve više ukazuje čast zahvaljujući iskusnom timu koji vodi Siniša Mali.

Salaš

17.04.2019 17:35

Veliki pomak za privredu Srbije.