Banka
Shutterstock
Banka Poštanska štedionica

Promo

Banka Poštanska štedionica, Foto: Promo

Nova rata za kredit mogla bi uskoro da bude manja za koji evro jer je stopa euribora, odnosno evropske kamate koja utiče na cenu zaduženja u Srbiji, pala na -0,5 posto.

Procenjuje se da će se ovakav trend zadržati do kraja godine, što znači da se mesečne obaveze dužnika mogu dodatno umanjiti.

Imate li kredit?

 

Ovo tim pre jer je većina zaduženja u Srbiji vezana za Euribor, pa što je manja njegova vrednost, odnosno marža, kamata koju plaća dužnik je niža. To nije neko značajnije umanjenje i zavisi i od visine kredita, broja otplaćenih rata, ali načelno mesečna rata od 300 evra mogla bi da se smanji za tri do četiri evra. To je važna činjenica jer se za razliku od ranijih godina bar drastično ne uvećava. Poređenja radi, pre deset godina euribor je bio i veći od 4,5 procenata, zbog čega se dešavalo da ista ova rata od 300 evra skoči na mesečnom nivou i za 60-70 evra.

Takvo iskustvo je imala Beogađanka Mirjana G. (50), koja je na svojoj koži osetila kako to izgleda kada euribor raste.

- Podigla sam stambeni kredit početkom 2008. godine. U toj godini se dešavalo da euribor ode i na plus 4,7 odsto pa je moja rata od 300 evra skakala i za 80 evra zbog kamate. Poslednjih godina je situacija mirnija i nema takvih turbulencija, odnosno rate se smanjuju jer ne raste kamata, koja je varijabilna jer je povezana sa euriborom - ističe ona.

Ipak, stručnjaci kažu da nema razloga za strah dužnika jer povratak euribora na stare visoke vrednosti neće biti tako brzo, odnosno dok se bar delimično ne otklone posledice pandemije virusom korona. Po njihovom mišljenju euribor će postepeno početi da raste tek kada se završi aktuelna kriza i njene posledice, odnosno kada se ekonomija oporavi i poraste tražnja za novcem. Toga sada nema, a prema procenama koje su se pojavile, pad euribora zadržaće se sve do kraja 2021. godine, kada bi trebalo da iznosi oko -0,550 odsto.

Iz Udruženja banaka Srbije za "Blic" kažu da smanjenje euribora generalno pozitivno deluje na dužnike.

- Smanjenje euribora na -0,5 odsto doneće smanjenje rata kredita za klijente koji su podigli kredite vezane za evro sa promenljivom kamatnom stopom koja je vezana za euribor. Koliko će iznositi to smanjenje zavisi od visine kredita, od dužine otplate, broja otplaćenih rata, tako da se ne može dati jedinstveni odgovor koliko će klijenti imati koristi od promene visine euribora. I procena budućeg kretanja euribora je nezahvalna, jer zavisi od mnogo faktora. Prema očekivanjima bankara u Evropskoj uniji, cele ove godine vrednost euribora mogla bi da ostane oko -0,5, a projekcije su bazirane na merama ECB za podršku likvidnosti koje su produžene do marta 2022, u iznosu koji je povećan na 1.850 milijardi evra ukupno - kažu u Udruženju banaka Srbije.

I pored rekordno niske kamatne stope za kredite koji se usklađuju sa kretanjem vrednosti euribora, nekoliko banaka s kojima smo kontaktirali ne očekuju da će tražnja biti veća.

- Svako smanjenje cena kredita ima pozitivan uticaj na tražnju, ali pored cene i drugi ekonomski i društveni faktori utiču na pojačan ili smanjen interes za bankarske kredite. Međutim, sada ne očekujemo neko znatno povećanje tražnje za kreditima za fizička lica imajući u vidu trenutnu situaciju sa pandemijom virusa kovid 19. Što se tiče segmenta malih i srednjih preduzeća, i tu nije u poslednje vreme zabeležena veća potražnja - navode bankari. Inače, pad evropske kamatne stope euribor u negativnu zonu, iako je to na kraće staze povoljnije za dužnike, ipak znači da sa ekonomskim tokovima nešto ozbiljno nije u redu, kao i da tržišta očekuju pad cena odnosno deflaciju. Zato nije prirodno ni poželjno za ekonomiju da kamatne stope za novac budu negativne jer to ukazuje da postoji smanjeno interesovanje i investiciona aktivnost na tržištu.

Prognoze evropskih banaka o kretanju Euribora u 2021. godini

0,495% za januar
0,516% za maj
0,553% za avgust
0,550% za decembar

Pročitajte još: