Posao, fabrika
Tanjug
Fabrika, radnici

Shutterstock

Fabrika, Foto: Shutterstock

* Kada su davne 1842. godine tadašnje austrougarske vlasti odlučile da se severna obala Palićkog jezera uredi kao kupalište, ta odluka je, vreme je to itekako pokazalo, bila prekretnica u turističkom razvoju Subotice

* Sličnu prekretnicu, ali u privrednom razvoju, svemu sudeći načiniće i odluka da se 53 hektara zemljišta u Malom Bajmoku, tik uz put Subotica - Sombor, infrastrukturno uredi i pretvori u industrijsku zonu

*  U odabranom društvu uskoro bi trebalo da se nađe i nemačka kompanija za proizvodnju izduvnih sistema u automobilskoj industriji "Bojsen", kome je bez naknade ustupljeno zemljište u industrijskoj zoni

Iako je donošenje ove odluke pratilo mnogo polemika, ona se vrlo brzo pokazala ispravnom. Jedan za drugim "stanari" Zone postajali su "Simens", "Dunkermotoren", "Ametek", "Norma grupa", "Kontinental-Kontiteh", "Grodon-Kalcedonija", "Svarovski", "Kaminada", u čijim pogonima trenutno radi čak oko 5.800 ljudi. U odabranom društvu uskoro bi trebalo da se nađe i nemačka kompanija za proizvodnju izduvnih sistema u automobilskoj industriji "Bojsen", kome je bez naknade ustupljeno zemljište u industrijskoj zoni. Dolazak svetski poznatog proizvođača auspuha najavljen je kao najveća investicija u koju će biti uloženo oko 60 miliona evra .

Čak osam velikih inostranih firmi posluje u sistemu slobodne zone, a Slobodna zona "Subotica" osnovana je 1996. i jedna je od najstarijih u našoj zemlji.

- Godišnji promet roba i usluga tokom prošle godine iznosio je oko 700 miliona evra i Slobodna zona "Subotica" je u poslednje tri godine na drugom mestu po obimu prometa roba u slobodnim zonama u Srbiji - ističe Branislava Stojković Marčetić, direktorka Slobodne zone "Subotica".

Aleksandar Vučić, poseta, fabrika obuće, Knjaževac

Alo.rs

Fabrika, Foto: Alo.rs

Uspešnom poslovanju kompanija umnogome je doprineo i novoizgrađeni carinski terminal, koji je po principu "ključ u ruke" izgradila Vlada Srbije.

- Novi carinski terminal predstavlja novo izgrađeni carinsko-logistički prostor opremljen sa internim saobraćajnicama, parkinzima za kamione i poslovnim objektom za rad carine koja opslužuje isključivo korisnike Slobodne zone "Subotica" - objašnjava direktroka. - Ovaj objekat je korisnicima značajno unapredio i olakšao poslovanje u slobodnoj zoni omogućavajući brze i efikasne carinske procedure u uslovima stalnog povećavanja prometa.

U narednom periodu Slobodna zona planira animiranje novih korisnika i ukoliko bude potrebe radiće se i na njenom proširenju.

- Planira se proširenje područja Slobodne zone u slučaju novih, potencijalnih investitora - dodaje direktorka.

Novi investitor imaće mogućnost da se priključi na kanalizaciju, gasovod, vodovod, elektro i informatičku mrežu, kao i javnu saobraćajnicu. Pre njega to je već učinila kompanija "Kontinental", koja posle dve faze investicije i uloženih više od 17 miliona evra u pogonima za proizvodnju fluidnog programa i cevnih vodova za turbo aplikacije automatskog menjača, zapošljava oko hiljadu ljudi. Velika nemačka kompanija, čije delove napravljene u našem gradu koriste automobili cele "Folksvagen" grupe ("Audi", "Porše"), ali i "Daimler", "BMV", "Reno" i drugi, u Privrednoj zoni posluje od 2011. i zahvaljujući dobrim uslovima svoju investiciju može da realizuje bez poteškoća.

Pored gumenih komponenati za automobilsku industriju, u Subotici se od kraja 2010. proizvode i mikromotori kopmanije "Dunkermotoren". Preduzeće "Norma grupa" od jula 2011. posluje u novoizgrađenom proizvodnom objektu od oko 13.000 kvadrata u kome se bavi izradom komponenata za autoindustriju. Iz Subotice na evropsko tržište idu i čarape i kupaći kostimi, koje od 2014. proizvodi poznata italijanska kompanija "Gordon Kalcedonija". Godinu dana kasnije u "komšiluku" je počela i proizvodnja "Svarovski" kristala, dok je američka kompanija "Ametek" počela proizvodnju mikromotora. "Najstariji" među inostranim kompanijama je "Simens", gde ponosno kažu da svaka četvrta vetrenjača u Evropi ima generator upravo napravljen kod nas u fabrici vetro-generatora u Subotici. Proizvodni pogon fabrike se nalazi na površini od 30.000 kvadratnih metara u tri hale, dok proizvodni program obuhvata proizvodnju i montažu ključnih elemenata za generatore za vetro-elektrane.

Pročitajte još:

Sve do jedne kompanije su vrlo brzo premašile planirane norme, kako u pogledu proizvodnih kapaciteta, tako i u broju zaposlenih.

ZAPOSLENI

U Privrednoj zoni trenutno radi oko 5.800 radnika i to:

"Gordon Kalcedonija" 1.300

"Dunkermotoren" 145

"Ametek FSM" 450

"Norma grupa" 1.000

"Simens" 2.000

"Svarovski" 700

"Kontinental" 1.000

"Plastikam" 30

BONUS VIDEO: Boba Živojinović dužan Palmi