devojka, žena, kluba, zamišljena, tužna
Shutterstock
devojka, žena, kluba, zamišljena, tužna

Shutterstock

devojka, žena, kluba, zamišljena, tužna, Foto: Shutterstock

Upravo takva je i Valentina, koja se posle nekog vremena odlučila vratiti na dedino imanje. Do tada je radila u gradu i bavila se slikarstvom, novinarstvom, a u slobodno vreme i glumom.

Pročitajte još:

Posle nekog vremena, dobila je otkaz na poslu, a nije imala ništa ušteđevine kod sebe.

U novčaniku je imala svega 20 KM (10 evra), pa je iz Banja Luke uzela kartu za Kupres. Odlučila je da napravi promene u svom životu, pa je prvu zaradu imala kada je počela prodavati bobice kleke.

– Bobice sam brala na području koje je bilo minirano. Sećam se da sam često razmišljala o tome, zašto toliko reskiram, te šta mi se može desiti i kada sledeći put zakoračim. Pitala sam se da li ću izaći živa sa teglicom bobica ili ne – priznala je Valentina.

Zarađivala je solidno prodajom cvekle, šargarepa i kupusa. Ljudi su rado od nje uzimali ove namirnice, jer su uzgajane prirodnim putem i nije koristila nikakve hemijske materije.

Pročitajte još:

Počela je svoje proizvode da reklamira na društvenim mrežama, sa čim je privukla veliku pažnju ljudi.

Sve je radila ručno. Ujutru bi sa izlaskom sunca ustajala i odlazila na njivu, zajedno sa svojom majkom. Morala je nositi kante vode kako bi sve to zalila.

Imala je često problema sa životinjama, koje su joj uništavale proizvode.

Zime u ovim područjima su veoma oštre i hladne, a nekada temperatura zna iznositi i -25 stepeni. Prošle su od tada dve godine, a ona sada ima kući i auto.