Siniša Mali
Pink/Printscreen
Siniša Mali

Pink/Printscreen

Siniša Mali, Foto: Pink/Printscreen

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali gostuje u Nacionalnom dnevniku na televiziji Pink.

On će govoriti o ključnim ekonomskim temama koje interesuju građane Srbije, platama, penzijama, borbi protiv kovida-19, ekonomskog oporavka Srbije, ekonomskom razvoju zemlje u narednom periodu, ekonomskim planovima Srbije, ulaganjima...

Ministar finansija je na početku Nacionalnog dnevnika izjavio da se 4 miliona građana prijavilo za primanje jednokratne pomoći od 100 evra i da su među njima penzioneri i osobe koje primaju socijalnu pomoć od države.

- Vidite i po reakcijama, jedan deo paketa ekonomskih mera uveden je da prebrodimo koronu i sa ekonomskog gledišta pokreće enkonomiju, polako ali sigurno zahuktavamo našu ekonomiju, do 5. juna traje rok za prijavu. Danas smo isplatili 500.000 građana, u narednih 5 dana isplatićemo sve koji su se prijavili. Ovo je prilika da pokažemo koliko je država stabilna i jaka, ova mera je potpuno opravdala očekivanja - rekao je ministar Mali.

Siniša Mali

Pink/Printscreen

Siniša Mali, Foto: Pink/Printscreen

On je dodao da će neko potrošiti taj novac u prodavnici, neko za plaćanje računa, ali da se time pokreće prodajni i proizvodni ciklus, da slične mere sprovode velike sile Japan i SAD, i da su to apsolutno opravdane ekonomske mere,

- Apsolutno smo pogodili u metu - zadovoljan je Mali.

- Dugo smo tražili mere koje će podržati našu ekonomiju, krojači, frizeri, obućari, mikropreduzeća, koja su pokretači privrede. Samo mali broj zemalja može da se pohvali ovakvim merama. Država pokazuje svoju snagu, u krizi pokazuje odgovornost. Ovo je najveća ekonomska kriza u poslednjih sto godina. Odlaganjem poreza doprinosa i kredite i garantna šema, na pravi način smo spakovali pravi paket mera i posle mesec dana smo otvorili našu privredu, još dve minimalne zarade će biti isplaćene u junu i julu po jedna - rekao je Mali.

Siniša Mali

Pink/Printscreen

Siniša Mali, Foto: Pink/Printscreen

On je naglasio da od privrednika i građana dobijamo pohvale da smo sačuvali privredne kapacitete, "uspeli smo, imaćemo najveći rast od svih zemalja u Evropi, evriozona je pala na minus 3,3 %, mi 5% rasta ekonomije, treba da budemo optimisti.

- MMF je 2011. godine došao u Srbiju da pomogne Srbiji, Đilas i njegovi saradnici su oterali MMF jer su primenjivali neke mere koje su državu vodile u bankrot. Mi inače imamo sporazum sa MMF-om, već od 2015. godine.

- Sada se našao da priča o MMF-u a 2012. godine kada je taj MMF hteo da stabiliše našu ekonomiju, on ih je oterao - istakao je Mali.

Siniša Mali

Pink/Printscreen

Siniša Mali, Foto: Pink/Printscreen

Postoji kreditna linija od strane MMF-a koja ima 0% kamate, tu je Đilas bio potpuno u pravu, a ono što nije rekao građanima Srbije to su tzv. "Low incame countries" ili "najsiromašnije zemlje na svetu".

Našao sam spisak zemalja koje su iskoristile ovu pomoć, nije me mrzelo da tražim: Avganistan, Tadžikistan, Čad, Kongo, Mozambik, Ruanda, Uganda, pa gospodine Đilas, ovo su najsiromašnije zemlje na svetu, to nije Srbija, možda ste prespavali neki deo u proteklih par godina. Srbija je stabilna i finansijski jaka, i da hoćemo taj novac da dobijemo, mi na to nemamo pravo - naglasio je ministar finansija.

- Podižemo interesovanje stranih investitora za ulaganja u Srbiji, prosečna zarada biće do kraja 2025. godine 900 evra, a prosečna penzija oko 400 evra. Nećemo stati, hoćemo nove kilometre autoputeva, nove stanove, nove poslove za mlade - zaključio je ministar Mali.