SASTANAK SA ZVANIČNICIMA SVETSKE BANKE! Uvedena usluga će mnogo značiti građanima! Projekat vredan milione

Zvaničnici Svetske banke pohvalili su brzinu reformi javne uprave

Mihailo Jovanović sa zvaničnicima Svetske banke
Mihailo Jovanović sa zvaničnicima Svetske banke za javni sektor, Foto: Kancelarija za IT

Na redovnom sastanku sa zvaničnicima Svetske banke, govorilo se o implementaciji zajedničkog Projekta unapređenja usluga elektronske uprave, koji je prvi kapitalni projekat izgradnje digitalne infrastrukture javne uprave u Srbiji.

Mihailo Jovanović sa zvaničnicima Svetske banke
Mihailo Jovanović, Foto: Kancelarija za IT

Vlada Srbije i Kancelarija za IT i eUpravu, uz podršku Svetske banke, pristupaju sistemskoj izgradnji infrastrukture potrebne za digitalizaciju usluga javne uprave, formiranje moderne eUprave, a sve u cilju potpune transformacije javne uprave u efikasan servis građana i privrede.

Zvaničnici Svetske banke pohvalili su brzinu reformi javne uprave koje sprovodi Kancelarija za IT i eUpravu kao i implementacije Projekta.

MILO RASPRODAJE ĐEDOVINU! Crna Gora prodaje podrum i dve džinovske kancelarije u centru Beograda! Od cifre će vam se zavrteti u glavi!

- Projekat unapređenja usluga elektronske uprave u Srbiji, vredan 55 miliona dolara, omogućava digitalizaciju velikog broja usluga za građane. Do kraja projekta, u narednih 5 godina, planirana je potpuna digitalizacija 30 usluga važnih za svakodnevni život građana i privrede, kroz omogućavanje njihove dostupnosti putem interneta i mobilnog telefona, ali i izgradnja kompletne infrastrukture eUprave spremne za digitalizaciju svih usluga - izjavio je doc. dr Mihailo Jovanović.

Mihailo Jovanović sa zvaničnicima Svetske banke
Mihailo Jovanović sa zvaničnicima Svetske banke, Foto: Kancelarija za IT

On je dodao da će dodatnih 120 usluga, koje u najvećoj meri utiču na život građana, biti detaljno snimljene i optimizovane, čime će se obezbediti kontinuitet digitalizacije usluga i u narednim godinama.

Jedan od važnijih elektronskih sistema, koji će među prvima biti omogućen kroz Projekat unapređenja usluga elektronske uprave u Srbiji, je jedinstvena državna ePisarnica. Kompletna komunikacija državnih organa, međusobno ali i sa građanima i privredom, biće elektronska, što će za 90 odsto ubrzati rad javne uprave, i što je veoma važno osigurati informacionu bezbednost podataka.

U okviru Projekta unapređenja usluga elektronske uprave u Srbiji biće uspostavljen i Metaregistar – sistem neophodan za standardizaciju obrade podataka i čuvanje u formatu pogodnom za digitalizaciju novih usluga za građane i privredu. Metaregistar će obezbediti popis svih elektronskih evidencija i registara u zemlji.

- Prvi put ćemo znati ko vodi i ko je nadležan za koju elektronsku evidenciju ili registar podataka, a samim tim uvodimo red u digitalizaciju podataka svih državnih institucija. Cilj nam je da se promena podataka u jednom izvornom registru automatski odrazi na promenu podataka u ostalim, tako da građani neće morati da idu na više šaltera kada promene adresu ili prezime - rekao je Jovanović.

Mihailo Jovanović sa zvaničnicima Svetske banke
Mihailo Jovanović sa zvaničnicima Svetske banke, Foto: Kancelarija za IT

Naročito velika i značajna uloga Svetske banke je u opremanju IKT infrastrukture Državnog data centra, čija je gradnja već počela u Kragujevcu, a na kojoj će se čuvati podaci kompletne elektronske uprave u Srbiji. Postojeći Državni data centar u Beogradu i novi u Kragujevcu povezivaće se i razmenjivati informacije u realnom vremenu, što će obezbediti dodatnu pouzdanost i bezbednost podataka građana i sistema eUprave.

Da bi podaci građana Srbije bili zaštićeni u skladu sa svetskim normativima, u okviru Projekta unapređenja usluga elektronske uprave u Srbiji, već je izrađen Pravilnik o načinu i merama zaštite podataka o ličnosti. Ovaj pravilnik reguliše ko je odgovoran za zaštitu podataka, način postupanja sa podacima, kao i koja su prava osoba čiji se podaci obrađuju.

Bonus video: Neverovatno parkiranje u centru Beograda!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi