Banka, kartice, štednja, žena
Shutterstock
Banka, kartice, štednja, žena

Shutterstock

Banka, kartice, štednja, žena, Foto: Shutterstock

Istraživanje sprovedeno u 2020. među najušpesnijih kompanijama u Srbiji pokazalo je da 82 odsto ispitanika smatra neizvesnost izazvanu pojavom pandemije kovid-19 najvećim izazovom za dalji rast i razvoj svoje kompanije, rezultati su istraživanja EY Preduzetnički barometar.

Rezultati te studije ukazuju na to da 40 odsto preduzetnika ne namerava da odloži planirane investicije uprkos pojavi pandemije u 2020. godini.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta EY Preduzetnik godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede Srbije, a obuhvatilo je 110 najuspešnijih preduzetnika u Srbiji, među kojima 66 odsto preduzetničkih kompanija pripada porodičnim biznisnima.

Istraživanje sprovedeno onlajn upitnikom pokazalo je da je 81 odsto ispitanika iskoristilo meru pomoći Vlade Srbije u vidu uplate minimalne zarade po zaposlenom.

Više od polovine anektiranih preduzetnika (55 odsto) izjavilo je da su uveli nove proizvode ili prilagodili stare, da bi se izborili sa krizom koja je zahvatila čitav poslovni svet još od početka marta 2020.

Takođe, istraživanje je pokazalo da 71 odsto preduzetničkih kompanija u najvišoj meri stavlja u fokus ekološku svest i održivost poslovanja, dok 73 odsto ispitanika identifikuje probleme na strani prodaje kao najveći faktor rizika.

Njih 59 odsto smatra da su uslovi za preduzetničko poslovanje nepovoljni.

Trendovi odnosa vlasništva i angažovanja u preduzetništvu po polu su se, u odnosu na prethodno istraživanje, donekle pomerili u korist žena, te je u 2020. godini 27 odsto vlasnica kompanija među anketiranima u odnosu na 23 odsto u 2019. godini.

I dalje je najviše fakultetski obrazovanih preduzetnika - 75 odsto u odnosu na 73 odsto u 2019.

Tradicionalno, proizvodnja je najzastupljenija kod srpskih preduzetnika (53 odsto), a sve više je i IT kompanija koje pružaju širok dijapazon softverskih i hardverskih rešenja (11 odsto), pokazalo je peto po redu istraživanje - EY Preduzetnički barometar.

Preduzetnici u Srbiji, su prema rezultatima EY Preduzetnički barometar istraživanja u izuzetno malom procentu (četiri odsto) mogli da nesmetano nastave poslovanje van poslovnih prostorija.

Kako je sapšteno, ovako nizak procenat nije iznenađenje, jer je veliki procenat (53 odsto) ispitanika angažovano u oblasti proizvodnje.

EY Preduzetnički barometar je godišnje istraživanje koje ima za cilj da istraži na direktan način pitanja, očekivanja i potrebe domaćih preduzetnika na osnovu kvalitativne i kvantitativne analize domaćeg preduzetničkog ambijenta.

Program EY Preduzetnik godine na globalnom nivou postoji više od 30 godina, a u Srbiji ustanovljen je 2012. godine.

Od tada je kroz opsežna istraživanja tima kompanije EY prošlo više od 200 domaćih firmi koje zapošljavaju gotovo 20.000 ljudi.

BONUS VIDEO

Pročitajte još: