Prodavnica
Tanjug/Filip Krainčanić
Prodavnica

Tanjug

Prodavnica, Foto: Tanjug

Dok smo pre mesec dana kilogram svinjskog mesa mogli da nađemo i za manje od 400 dinara, danas cene mahom prelaze 500, dok je za kvalitetnije komade mesa, poput filea i otkoštenog karea, potrebno izdvojiti i blizu 700 dinara, koliko smo navikli da dajemo eventaulno za junetinu.

Jedni za ovakvu situaciju krive afričku kugu, koja na globalnom nivou pravi probleme proizvođačima, jer je svinjski fond desetkovan u brojnim državama zbog obaveze ubijanja zaraženih životinja. Cene svinjetine porasle su i na evropskom nivou za 30 odsto, pa je samo bilo pitanje vremena kada će talas poskupljenja stići i do nas.

meso

Foto Rajko Ristić

Sa druge strane, u Srbiji cena mesa tradicionalno skače uoči uskršnjih i prvomajskih praznika, a ako uzmemo u obzir da će uskoro i Đurđevdan, ne čudi nas što su cene otišle u nebo.

Agroekonomista Drago Cvijanović objašnjava da su svi prehrambeni proizvodi u stalnim promenama cena na gore i dole.

- Prodavci koriste praznike da podignu cene, to nije ništa novo. Svi znamo da su prasići i jagnjići pred 1. maj i Uskrs najskuplji. Čim je velika potražnja, a manja ponuda, cena se pomera na gore. Sigurno deo "krivice" snosi i afrička kuga, ali je činjenica da trgovci prave iskorake za praznike kako bi skinuli malo kajmaka, jer znaju da će tada i oni sa najmanjim primanjima dati novac za meso - objašnjava on.

Pročitajte i:

I dok jedni tvrde da je cena namerno podignuta zbog predstojećih praznika, mesari objašnjavaju da je ponuda tovljenika u Srbiji izuzetno loša, pa je kilogram žive vage dostigao u pojedinim delovima naše zemlje i 190 dinara.

- Povećana je tražnja, pa je veća i cena, to je normalno. Već polovinom maja doći će do stabilizacije cena, jer su sada porasle cene samo svežeg mesa, dok su cene prerađevina ostale iste - priča Goran vlasnik jedne beogradske mesarske radnje.

Državna jaja jeftinija

Na zelenim pijacama širom Srbije trgovci spremno dočekuju veliki hrišćanski praznik - Vaskrs. Cena kokošijih jaja kreće se od 10 do 20 dinara. A, na tezgama mogu da se pronađu i ona obojena.

jaja, jaje

Shutterstock

jaja, jaje, Foto: Shutterstock

Lepo složena na tezgama mame kupce, koji uglavnom kupuju od deset do 50 jaja, a ima i onih s većim porodicama koji kupuju i do sto, rekli su prodavci.

Kupci kažu da su "jajca poskupela, od tri do pet dinara", a jedna starija gospođa tvrdi da su "državna jaja jeftinija" i objasnila da je mislila na prozvode koji se prodaju u supermarketima.

Tabela

svinjski but 450 - 530 din

svinjski file 580 - 670 din

svinjski kare bez kosti 550 - 660 din

svinjski vrat 410 - 480 din