Berlin, ugovor
AP/Tanjug
Berlin, ugovor

AP/Tanjug

Berlin, ugovor, Foto: AP/Tanjug

Posle više od dvadeset godina uspostavlja se vazdušni saobraćaj s južnom srpskom pokrajinom.

Delegacija Ministarstva privrede potpisala je juče u Berlinu, Pismo o namerama sa kompanijom „Lufthanza“ o obnovi avio-linije Beograd-Priština u prisustvu savetnika američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu sigurnost Roberta O'Brajana. Time je, nakon dve decenije, učinjen prvi simbolički korak ka ponovnom uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između glavnog grada Srbije i najvećeg grada južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija.

O'Brajan je nakon potpisivanja ugovora istakao da je reč o istorijskim dogovoru, ocenivši da su komercijalne avio-veze krvotok moderne ekonomije. U Ministarstvu privrede navode da bi obnova avio-linije Beograd-Priština olakšala bi putovanje i komunikaciju građanima svih nacionalnosti i učinila bližim Prištinu i Beograd.

- Linija bi značila i hiljade novih putnika na aerodromu u Beogradu, nove korisnike usluga domaće nacionalne avio-kompanije, a nove mogućnosti otvorile bi se i za poslovnu zajednicu, koja bi na ovaj način bila bolje povezana i s daleko efikasnijim mogućnostima za promet robe - navode u ministarstvu.

Inače, Srbija će o nameri da se obnovi avio-linija između Beograda i Prištine zvanično obavestiti Unmik i Kfor, koji je u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova zadužen za kontrolu i koordinaciju u vazdušnom prostoru iznad južne srpske pokrajine.

Berlin, ugovor

AP/Tanjug

Berlin, ugovor, Foto: AP/Tanjug

Takođe, da bi došlo do realizacije Pisma o namerama, biće potrebno da se u narednom periodu sa Kforom postignu odgovarajući tehnički sporazumi koji se odnose na uobičajene procedure za odvijanje avio-saobraćaja, u skladu sa važećim domaćim propisima i Rezolucijom 1244 SB UN.

Marko Ðurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ističe da bi ta linija mogla da zaživi nakon ukidanja taksi na robu iz centralne Srbije i nastavka dijaloga.

- Time bismo, osim 12 autobusa koji redovno povezuju Beograd i Prištinu, u budućnosti mogli da dobijemo i avio-liniju, što bi glavni grad naše južne pokrajine učinilo bliže Beogradu - istakao je Đurić.

Tram direktno zaslužan za avio-vezu

Ričard Grenel, američki ambasador u Berlinu i specijalni izaslanik Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine, u svojoj objavi na Tviteru je naveo da je predsednik SAD direktno zaslužan za sporazum o direktnom letu Beograd- Priština.

- Donald Tramp nas je još jednom doveo do istorijske pobede. Kosovo i Srbija su potpisale danas sporazum o stvaranju prvog direktnog leta između Prištine i Beograda, posle 21. godine - istakao je Grenel.

Tagovi

Komentari (2)

NINA

21.01.2020 07:33

OTVORITE LINIJU BEOGRAD--VALENSIJA.

Nik

21.01.2020 10:03

Uvedite linijuBEOGRAD--VALENSIJA