Siniša Mali, Entoni Godfri, Džon Jovanović
Ministarstvo finansija
Siniša Mali, Entoni Godfri, Džon Jovanović

Ministarstvo finansija

Siniša Mali, Entoni Godfri, Džon Jovanović, Foto: Ministarstvo finansija

Takođe, Sporazum je i potvrda poverenja između američke administracije i Vlade Republike Srbije. 

„Potpisali smo danas izuzetno važan Sporazum sa Vladom SAD o podsticanju investicija. Sporazum je od velike važnosti za ekonomski razvoj naše zemlje i ostvarivanje visokih stopa privrednog rasta koje smo definisali u budžetu za 2021. godinu kao i za godine koje su pred nama“, rekao je ministar Siniša Mali nakon potpisivanja sporazuma.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, tri su razloga zašto je za građane Srbije, a naročito privrednike, ovaj Sporazum, od izuzetnog značaja. 

„Prvi razlog je, što on potvrđuje da se Vašingtonski sporazum i dalje primenjuje. Podsetio bih da je jedana od tačaka tog Sporazuma bila i otvaranje Američke razvojne agencije u Srbiji koja pokriva ceo region. To smo ispunili, agencija se otvorila još u septembru prošle godine a sa ovim Sporazumom sada otvaramo vrata daljoj saradnji sa američkom administracijom. Zbog toga je za građane Srbije to veoma važna vest“, rekao je Mali.

Siniša Mali, Entoni Godfri, Džon Jovanović

Ministarstvo finansija

Siniša Mali, Entoni Godfri, Džon Jovanović, Foto: Ministarstvo finansija


On je dodao da je drugi važan razlog što Sporazum ukazuje na veliko poverenje koje američka administracija ima u ekonomske reforme koje sprovodi Srbija.

„Drugi razlog je što potpisivanje ovakvog jednog Sporazuma ukazuje na veliko poverenje koje američka administracija ima u ekonomske reforme kao i u perspektive rasta naše ekonomije. Zašto bi, američka razvojna agencija ulagala novac u Srbiju, da nije sigurna ne samo da će zaraditi novac, nego da je ovo sigurna i atraktivna destinacija za investicije. To je signal i ostalim investitorima ne samo iz Amerike već i ostalih delova sveta da dođu u Srbiju, koja je otvorena za investicije i bori se za svako radno mesto“, kazao je Mali.

Pročitajte još:

On je naveo i da je treći razlog važnosti ovog dokumenta taj što je on preduslov za realizaciju garantne šeme koja će u saradnji sa DFC i komercijalnim bankama u Srbiji biti sprovedena u Srbiji. 

„Ostajemo posvećeni tome da garantnu šemu sa DFC usaglasimo do kraja prvog kvartala i da već do kraja drugog kvaratala taj novac bude na raspolaganju našim preduzećima i poslovnim bankama kako bi obebzedili postojeća radna mesta i otvorili nova“, rekao je Mali i precizirao da je reč o iznosu od oko milijardu dolara.

Siniša Mali

Ministarsvo finansija

Siniša Mali, Foto: Ministarsvo finansija

Prema njegovim rečima taj novac će biti na raspolaganju privrednicima, malim i srednjim preduzećima, za obrtna sredstva i za investicije. Reč je, naglašava, o ogromnom kapitalu koji će im dati mogućnost da umanje negativne posledice korona virusa, da rastu i razvijaju se i ostvare svoje planove. Namera je i da rok za odobravanje tih kredita bude na period duži od deset godina, što u garantnoj šemi koja je trenutno na snazi - nije slučaj. 

Ministar je podsetio da u Srbiji već postoji jedna garantna šema koja je dogovorena sa komercijalnim bankama, u kojoj je garant realizacije dela kredita Republika Srbija. On je dodao da je ta garantna šema ostvarila svoju svrhu i dala izvanredne rezultate, naročito u očuvanju ekonomske supstance preduzeća i radnih mesta.

„Oko 23.000 preduzeća je iskorisitlo 1.580.000.000 evra postojeće garantne šeme od ukupno dve milijarde evra, koliko je bilo na raspolaganju. To je bio ogroman podsticaj za lividnost, za investicije i za obrtna sredtva. Dakle, reč je o stotinama hiljada radnih mesta koje smo spasli uz pomoć garante šeme“, naveo je on.

Siniša Mali

Ministarsvo finansija

Siniša Mali, Foto: Ministarsvo finansija

Ministar je ponovio da su državne mere podrške u ukupnoj vrednosti od šest milijardi evra (12,5 odsto BDP-a Srbije), pokazale svoju opravdanost u rezultatima koje smo ostvarili, a to je najmanji pad BDP u Evropi, očuvanje radnih mesta i izbegavanje crnog scenarija u pogledu masovnih otpuštanja koja su se dogodila u drugim zemljama. 

Prema njegovim rečima, uspešno se borimo i na drugom frontu a to je borba za zdravlje građana, prvi smo u regionu pokrenuli masovnu vakcinaciju, što je preduslov da razbijemo teret pandemije i „punim sprintom“, krenemo napred u ostvarivanje ekonomskog napretka.
Mali je najavio i da će se za par nedelja izaći sa još jednim paketom mera, te će to zajedno sa garantom šemom koja se dogovara sa DFC to biti dodatak na sve ono što će vlada uraditi kroz svoj budžet i pomoć našim privrednicima.

Entoni Godfri

Ministarstvo finansija

Entoni Godfri, Foto: Ministarstvo finansija

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri istakao je da ovaj Sporazum pokazuje posvećenost SAD ekonomskoj budućnosti Srbije.

„Srbija ima podršku SAD da ostvari svoj cilj punih evropskih integracija i budućnost kao ekonomski lider na Balkanu. Ovaj sporazum omogućiće da DFC upotrebi ceo svoj spektar finasijskih instrumenata kao što su finansiranje duga, kapitalne investicije, osiguranje od političkog rizika i kadrove za tehničku pomoć. Cilj nam je da ovim instrumentima mobilišemo nove investicije u Srbiji, i to ne samo strane već i investicije domaćih srpskih srpskih kompanija da bi se otvarala nova radna mesta i podržao razvoj privrede“, rekao je Godfri.

Siniša Mali, Entoni Godfri, Džon Jovanović

Ministarstvo finansija

Siniša Mali, Entoni Godfri, Džon Jovanović, Foto: Ministarstvo finansija

I on je podvukao značaj prisutva DFC u Srbiji, istakavši da su se već konkretizovali neki programi kao što je podrška od 91 miliona dolara za sektor malih i srednjih preuduzeća u proizvodnji hrane, dogovoren sa Ministarstvom poljoprivrede.

Direktor kancelarije DFC u Srbiji Džon Jovanović istakao je da Sporazumom otvara iskorišćavanje putnog potencijala DFC u Srbiji.

DŽON JOVANOVIĆ

Ministarstvo finansija

DŽON JOVANOVIĆ , Foto: Ministarstvo finansija

On je podsetio da je naša zemlja jedna od prvih zemalja sa kojima je DFC sklopila ugovor o podsticanju ulaganja.

„Nadam se da će se iskoristiti prilika da se uz podršku DFC poveća broj novih investicija, otvaranje novih radnih mesta i pomoć građanima Srbije. Otkako smo otvorili kancelariju neumorno radimo da bi dodatno angažovali javni i privatni sektor u širem regionu. Prisustvo DFC potvrđuje spremnost Amerike da zajedno sa našim evropskim partnerima proširimo finansijsku pomoć Srbiji zasnovanu na zajedničkim vrednostima, da bi Srbija na kraju ostvarila svoju evropsku budućnost“, rekao je Jovanović.

Pročitajte još: