novac, bogatstvo, zarada
shutterstock
novac, bogatstvo, zarada

shutterstock

novac, bogatstvo, zarada, Foto: shutterstock

Prema nekim studijama, način na koji trošite novac mnogo govori o vama. Evo šta kaže moderna psihologija, na koje grupe delimo ljude, uzimajući u obzir njihov odnos prema novcu:

1) Rasipnici

Uživaju u šopingu i trošenju novca, što ne znači da ga uvek imaju na pretek. Jednostavno, ne razmišljaju mnogo kada kupuju, i konzumiraju sve što im se nudi.

2) Cicije

Štede i kada to nije neophodno, pa često ne znaju da ugode sebi. Uvek im fali još više para koje bi mogli da odvoje "za crne dane", a društvu svaki račun dele na ravne časti, i ne vole rasipnike.

3) Avanturisti

Za njih, finansije su igra. Vole neizvenost, vole stalna ulaganja i izlazak iz zone komfora. U trendu su sa aktuelnim načinima na koje mogu pametno da "obrnu" novac.

4) Konformisti

Za razliku od avanturista, ovaj tip ljudi voli sigurnost u svakom smislu: stalan posao, redovnu isplatu, ustaljene troškove, bez mnogo odskakanja. Prate akcije i upoređuju cene.

5) Idealisti

Njima je novac kriv za sve probleme u svetu i zato ne vole da budu njegov rob. Cene duhovnost i kreativnost, a pare su im nužno zlo bez kojeg ne možemo.

Na šta biste dali svoj novac?