Ribnjak porodice Milutinović
RINA
Ribnjak porodice Milutinović

RINA

Foto: RINA

Svakoga minuta pumpe iz Tamiša prebace 22.000 litara vode u zimovnike sa šaranom. Ranijih godina upumpavanje je trajalo do početka aprila, kaže radnik Radenko Skoko. Ove godine se još ne zna do kada će se sveža voda ubacivati u jezera gde se nalazi neprodata riba.

"Voda cirkuliše non-stop. Uvek uzimamo svežu vodu iz reke i da kažemo voda koja prođe kroz objekat, što je šaran uspeo da konzumira kiseonika jeste, ostalo ide, vraćamo u Tamiš", kaže Skoko.

U ribnjaku "Sutjeska" strahuju da će na kraju posta 100 do 150 tona ribe morati da se vrati u veliko jezero koje se, inače, sprema za novu proizvodnju.

"Mi ćemo u te objekte morati da vratimo jedan deo ribe koja je dostigla završnu masu i da je hranimo i imamo tu dupli trošak. Znači smanjujemo tekuću proizvodnju i hranimo nešto što je gotov proizvod", kaže Vidak Milošević, direktor ribnjaka "Sutjeska".

Da bi sprečili štetu na ribnjaku "Sutjeska" snižavaju cenu, ali njihovu akciju ne prate trgovci.

"Naša cena od 1. aprila za ovaj post uskršnji je trenutno 180 dinara veleprodajna, a maloprodajna 220 na ribnjaku. Po tom osnovu nema nikakvog razloga da cena riba bude skuplja u maloprodajnim objektima širom Srbije od 300 dinara", kaže Dragan Došlo iz ribnjaka "Sutjeska"

Riba u zimovnicima nije konzumirala hranu tokom zimskih meseci. Kada temperatura vode pređe 10 stepeni šaran postaje aktivan, sem obezbeđenja prostora treba ga zaštititi od bolesti. Zato se na ribnjaku obavlja i dezinfekcija, da bi sprečilo eventualno uginuće ribe.