Selo, priroda
Profimedia
Selo, priroda

Profimedia

Selo, priroda, Foto: Profimedia

U opštini Knić sve je više zainteresovanih povrtara za kooperativnu proizvodnju kornišona čija proizvodnja na 10 ari donosi "čistu" zaradu od 2.000 do 3.000 evra. Ugovore o kooperativnoj proizvodnji kornišona u 2019. godini je potpisalo 90 povrtara iz te opštine, a prijavljivanje nije završeno.

Pročitajte još:

Saradnja povrtara iz opštine Knić sa beogradskom firmom Global sistem kooperativa počela je prošle godine kada se u proizvodnju kornišona uključilo 60 poljoprivrednika. Kako prenosi sajt opštine Knić, u Gruži je u nedelju predstavljena ponuda Globala za kooperativnu proizvodnju kornišona u 2019. godini.

Ta firma poljoprivrednicima daje rasad, hemijska sredstva, folije, protivgradne mreže, radi hemijsku analizu zemljišta, osigurava useve, angažuje poljoprivrednog stručnjaka i obezbeđuje plasman kompletnog roda. Sva ta ulaganja poljoprivrednici vraćaju u robi.

Preporučujemo i ovo:

ZA PRVU KLASU 90 DINARA PO KILOGRAMU

Na sastanku je rečeno da se radi o isplativoj proizvodnji o čemu govori podatak da je na 10 ari pod kornišonima moguće zaraditi od 2.000 do 3.000 evra. Sadnja kornišona je planirana od 20. maja, a berba počinje od 20. juna i traje do 10 septembra.

Predviđena cena kornišona prve klase je 90 dinara za kilogram, garantovan je plasman celog roda, a u opštini Knić biće organizovana dva otkupna mesta. Prvi put ove godine planirano je i ugovaranje proizvodnje paprike, a za jesen je planirano ugovaranje proizvodnje pitome jagode.