Donald Tramp
Tanjug/AP
Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Tramp je potvrdio dogovor između SAD i Meksika o naftnoj proizvodnji i rekao da će ova država nadoknaditi Americi "kasnije".

naftna polja

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Nakon što je odbio da smanji proizvodnju nafte za 400.000 barela dnevno, meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da će njegova zemlja pristati da smanji za 100.000 barela, a SAD su se obavezale da će smanjiti dodatnih 250.000 barela u ime Meksika. Meksiko je poslednji veliki proizvođač pored SAD koji tek treba da se složi da smanji proizvodnju.

SAD razgovaraju sa Saudijcima, Rusijom i OPEC-om, i pokušavaju da nagovore Meksiko da pristane na velika smanjenja proizvodnje nafte u nastojanju da eliminišu svetsku prezasićenost i da stabilizuju cene, izjavio je predsednik Donald Tramp.

naftna polja

Shutterstock

Foto: Shutterstock

- Sjedinjene Države u sinoćnjim razgovorima sa Meksikom, Saudijskom Arabijom, Rusijom i sa državama članicama OPEC-a pokušavaju da Meksiko "dovedu pred svršen čin i bez izbora", kako se kaže. Meksiko se obavezuje da će davati 100.000 barela manje. Razgovarao sam sinoć sa predsednikom, imamo sjajan odnos, veliko prijateljstvo... U razgovoru sa predsednikom oni imaju limit. Zemlje OPEC-a su se složile za drugačiji limit, smanjenje od oko 23%. Dakle, ono što sam mislio da bih želeo, ne znam da li će to biti prihvaćeno - saznaćemo. Sjedinjene Države će pomoći Meksiku, a oni će nam nadoknaditi nešto kasnije, kad budu spremni za to - rekao je Tramp, obraćajući se novinarima u petak, na svom dnevnom brifingu o koronavirusu.

naftna polja

Shutterstock

Foto: Shutterstock

- Kao što znate, OPEC pokušava da se reši "prelivanja" nafte, ogromna je količina ovog derivata i ne želimo da bilo šta naškodi našoj neverovatnoj naftnoj industriji. Mi smo ustvari najveći proizvođač u svetu današnjice, pa ne želimo da bilo šta naškodi tim poslovima - dodao je Tramp.

Američki predsednik izrazio je uverenje da će svetski proizvođači postići dogovor o globalnoj proizvodnji nafte "na kraju", možda "brže od onoga što većina ljudi smatra mogućim".