Pare, dinari, novac
Shutterstock
Pare, dinari, novac

Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

* U šumama Srbije, naročito u zapadnom delu zemlje, vlada deficit drvoseča

* Reč je o poslu koji vrednom radniku može doneti zaradu od blizu 1.000 evra mesečno

* U sezoni kada se sprema ogrev naročito se oseti manjak pa neretko nastanu i manjkovi u snabdevanju drvima

Doskora, kao alternativa, dolazile su i drvoseče sa područja Republike Srpske, ali i njih je sve manje jer odlaze za veću platu u Sloveniju.

Banjička šuma, pokušaj silovanja

Google street view

Foto: Google street view

Već godinama firme koje za potrebe JP "Srbijašume" obavljaju šumarske poslove, poput seče industrijskog i ogrevnog drveta ili iznošenja oblovine, kubure sa pronalaskom radne snage, iako u Šumskom gazdinstvu "Boranja" iz Loznice, koje kao deo "Srbijašuma" gazduje nad 36.000 hektara državnih i 110.000 hektara privatnih šuma u zapadnoj Srbiji, kažu da ima dovoljno i posla i para, samo nema ljudi.

Pročitajte još:

- Da bi se javile na naš tender te firme moraju ispuniti i zakonom predviđene uslove, od kojih je jedan i zaposlena odgovarajuća radna snaga. Međutim, većina firmi koje se javljaju na tender ima problem da nađe radnu snagu, iako je reč o dobro plaćenom poslu koji, doduše, u rangu fizičke težine sledi odmah posle rudarstva, ali je efektivno radno vreme kraće i ne duže od četiri do pet sati dnevno. Sposoban i vredan sekač mesečno može da zaradi više od 100.000 dinara, uz obezbeđenu hranu i smeštaj - kažu u "Boranji".

Šuma

Tanjug/ Jaroslav Pap

Šuma, Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

Dugi niz godina, kako objašnjavaju radnici, ove poslove na području zapadne Srbije radila je uvezena radna snaga sa područja Republike Srpske, dok su u šumama istočne Srbije dominantni među drvosečama bili državljani Rumunije. Poslednje dve sezone, međutim, uz hronični nedostatak domaćih drvoseča, firme iz zapadne Srbije koje rade za "Srbijašume" sve teže angažuju i drvoseče iz Republike Srpske, jer većina njih na ovaj sezonski posao odlazi u Sloveniju, za još bolju platu i uslove.

Porodica komotno živi, mora da se radi, ali se neverovatno dobro isplati!

AUTOR: Alo/Agroklub.rs/V.M. DATUM I VREME: 09.10.2019. 07:37 On je prezadovoljan. Foto: Tanjug/Filip Krainčanić * Mala poljoprivredna gazdinstva koja obrađuju oko desetak hektara zemlje su najbrojnija u srpskim selima * Njima je najteže, kažu agroekonomisti, da se specijalizuju za jednu oblast proizvodnje koja će im donositi dohodak * Važno je da taj dohodak bude dovoljan za podmirenje životnih troškova članova domaćinstva, ali i da omogući investiranje svih tekućih agrarnih poslova Postavlja se pitanje, kojom proizvodnjom da se bave mala poljoprivredna gazdinstva, a da imaju brzu i solidnu zaradu?

- Nekoliko je problema zbog kojih postoji apsolutni deficit drvoseča u Srbiji. Najpre taj što naša država taj kadar, stručno nazvan šumski sekači, uopšte ne školuje. Potom je problem taj što oni radnici iz Srbije koji imaju stručni sertifikat sada barabar sa Bosancima odlaze u Sloveniju, a novih radnika koji bi prošli obuku, jednostavno nema, iako je mogućnost zarade u odnosu na sve druge sezonske fizičke poslove neuporedivo veća. Sa evidencije Službe za zapošljavanje, čak i da ima zainteresovanih, ne smemo da angažujemo neobučenog radnika zbog rizika od povređivanja - objašnjava vlasnik jedne zanatske radnje iz Valjeva, koji godinama radi za "Srbijašume". I sam strahuje da sve ugovorene ovogodišnje poslove sa tim JP na Rajcu i Maljenu, jednostavno neće moći da ispuni zbog nedostatka radne snage.

Govorilo se o stvaranju Balkanske unije! Samo jednoj državi je to neprihvatljivo!

AUTOR: Kurir/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 09.10.2019. 00:08 Dve trilaterale u Srbiji su naznake da postoji mogućnost napretka i da region, polako, ali sigurno ide napred, dodao je Bećirović.

Po njegovim rečima, prethodnih sezona taj problem bilo je moguće premostiti angažovanjem drvoseča iz RS na crno, ali sada je deficit te radne snage čak i s one strane Drine, jer je u Sloveniji moguće zaraditi duplo više.

BONUS VIDEO: Delije zaustavile autobus