Dušan Mihailović
Privatna arhiva
Dušan Mihailović

Privatna arhiva

Dušan Mihailović, direktor Direkcije za poslove sa stanovništvom, malim preduzećima i preduzetnicima, Foto: Privatna arhiva

Monetarna, finansijska, fiskalna i makroekonomska stabilnost poslednjih godina doprineli su rastu poverenja građana u domaću valutu, što je rezultiralo porastom broja stanovnika koji štede u dinarima. Razlozi za porast štednje u dinarima nalaze se u činjenici da su kamatne stope na dinare povoljnije u odnosu na deviznu, te da za štednju u domaćoj valuti važi povoljniji poreski tretman štednje, jer se na kamatu po osnovu dinarske štednje porez ne plaća, dok se po osnovu kamate ostvarene po osnovu devizne, plaća porez od 15%.

Prema podacima Narodne banke Srbije, dinarski ulozi građana u bankama dostigli su sumu od 86,1 milijardu dinara, a u odnosu na prošlu godinu, dinarska štednja uvećala se za čak 8,1 odsto. Eurobank takođe beleži porast depozita u poslednjih godinu dana, a u sklopu obeležavanja Nedelje štednje, Banka je svim klijentima obezbedila atraktivnu kamatnu stopu sa mesečnim pripisom kamate na tekući račun, bez penala za prevremeno razoročenje, čime je ova vrsta štednje postala još atraktivnija za građane. Takođe, klijentima koji imaju štednju u evrima u iznosu većem od 20.000 i žele da je konvertuju u dinare kako bi je oročili pod specijalnim uslovima, Banka je omogućila konverziju po srednjem kursu na dan oročenja i na dan dospeća depozita.

Svi zainteresovani informacije mogu dobiti putem Kontakt centra 0800 1111 44, kao i dolaskom kod svog Ličnog bankara u 80 ekspozitura Eurobank širom Srbije, koji će im pomoći u pronalaženju najboljeg rešenja za štednju.