Filip Moris
Shutterstock
Filip Moris

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Istorija nam pokazuje da ipak sporije ’kapiramo’ od Nikole Tesle – davne 1926. godine u intervjuu za Njujork Tajms, pričao je da ćemo u budućnosti svi mi u stvari pričati mobilnim telefonima i video-pozivima. Tada je zvučalo neverovatno, danas je bez njih nezamislivo. Te iste telefone sada nosimo i umesto novčanika i platnih kartica koje su praktično zastarele, dok je ideja o plastici umesto keša nastala još 1888. godine, u fantastičnom umu pisca Edvarda Belamija.

Ideje o zamenama za cigarete

Trag o alternativama za cigarete prvi put se pojavljuje početkom prošlog veka, kada je 1927. godine Džozef Robinson prijavio patent prvog električnog vejping proizvoda. Ne zna se da li je njegova e-cigareta ikada i napravljena, ali se zna da je 1963. godine Herbert Gilbert izumeo cigaretu bez duvanskog dima, za čiju proizvodnju niko nije bio zainteresovan. Danas postoji velika ponuda alternativa, ali ne i njihova široka prihvaćenost.

Šta su opcije za više od milijardu pušača

I oni pušači otvoreni za druge opcije, tvrde da je jedna od glavnih prepreka za prelazak na manje štetne alternative nedovoljna informisanost o ovim proizvodima.

Filip Moris

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Takozvani „snus“ ima najdužu istoriju među bezdimnim alternativama pušenju, a reč je o proizvodu sa dugom tradicijom upotrebe u Švedskoj. Zapravo, to je mleveni duvan, pomešan sa solju i vodom, pakovan u minijaturne kesice nalik onima za čaj. Snus se koristi tako što se lepi sa unutrašnje strane usne na nepce. Primer Švedske svedoči da je to zemlja sa najmanjim brojem obolelih od raka pluća i najmanjim procentom pušača u Evropi, sa samo 5% konzumenta tradicionalnih cigareta. Iako u ostatku Evrope postoji što nepoznavanje, što nepoverenje prema ovim proizvodima, snus je jedini duvanski proizvod, osim IQOS-a, koji je posle rigorozne analize dobio mišljenje da se može svrstati u kategoriju proizvoda modifikovanog rizika od strane Američke agencije za hranu i lekove (FDA).

Nove kategorije prave naučnici

Filip Moris

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

IQOS je potpuno druga kategorija proizvoda, sa kraćom istorijom od snusa, ali za sada i jedan od retkih sa najobimnijim rezultatima istraživanja i ispitivanjima tehnologije koja zagreva a ne sagoreva duvan. Sprečavanjem sagorevanja, IQOS ispušta aerosol umesto duvanskog dima i istovremeno značajno smanjuje izloženost štetnim materijama od onih koje se koje se inače nalaze u dimu cigareta. Iako iza IQOS-a stoji duvanski gigant Filip Moris, ovaj uređaj su razvili njihovi naučnici – više od 400 stručnjaka angažovano je na pronalasku rešenja koje bi za odrasle pušače bilo bolji izbor od nastavka pušenja.

„Uspešnu“ e-cigaretu napravio je bivši pušač

Od uređaja koji zagrevaju duvan treba razlikovati elektronske cigarete. Iako su se prvi proizvodi nalik modernim e-cigaretama pojavili još šezdesetih godina, uz niz neuspešnih pokušaja komercijalizacije uređaja koji sadrže nikotinsku tečnost, ali ne i duvan, tek 2003. godina smatra se početkom značajnijeg uspeha elektronske cigarete. Napravio ju je Kinez Hon Lik, tada 52-godišnji farmaceut. I pušač sa dugim stažom.

Filip Moris

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Poželeo je da napravi odgovarajuću alternativu cigaretama nakon što je njegov otac, takođe pušač, preminuo od raka pluća.

Elektronske cigarete „iz garaža“

Prava eksplozija na tržištu elektronskih cigareta događa se poslednjih godina – osim pojedinaca, farmaceuta, duvanskih giganata, u proizvodnju alternativa uključuju se i tehnološki startapi.

Otkako je elektronska cigareta koja se dopunjuje nikotinskom tečnošću „evoluirala“ u uređaje čija se baterija puni na laptopu i dopunjuje nikotinskim kertridžima (takozvanim podovima), krajnji korisnici su preplavljeni ponudama ali ne i pouzdanim informacijama o njihovim dugoročnim efektima.

Da nije baš svaka dobra ideja nastala „u garaži“ nekog izumitelja, pokazalo se nakon velike „vejping“ krize koju je prošle godine u Americi izazvala bolest Evali. Zbog misterioznog oboljenja pluća prilikom korišćenja improvizovanih i neproverenih e-cigareta u koje je dodavan čak i kanabis, FDA je odlučila da se temeljnije pozabavi regulisanjem ovog tržišta – najpre su u februaru ove godine zabranjeni aromatični ukusi za elektronske cigarete, a potom FDA zahteva da svi proizvođači duvanskih i nikotinskih uređaja do septembra podnesu zahtev za autorizaciju svojih proizvoda, zajedno sa specifikacijom.

Šta je dobra ideja kada su alternative u pitanju

Najbolja je, svako će reći, da se u potpunosti ostave cigarete, nikotin i svi duvanski proizvodi. Ako pušači to ipak ne učine, druga dobra ideja je, pokazalo se, verovati nauci i regulatornim organima koji prednost daju uređajima iza kojih stoje tehnologija i rezultati istraživanja. Sa druge strane, najbolja opcija za proizvođača je da ispita i naučno potkrepi svoj proizvod. Tradicionalne cigarete ni u jednoj priči nisu dobra ideja, jer sagorevanjem dokazano emituju više od šest hiljada štetnih materija, među kojima su one koje se smatraju uzrocima ili potencijalnim uzrocima oboljenja koja su povezana sa pušenjem.