Gužva, ljudi, penzioneri, građani
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC
Novac, dinari

Shutterstock

Novac, dinari, Foto: Shutterstock

Penzije koje u ovoj godini rastu po "švajcarskoj formuli" ubuduće bi mogle da rastu po "švajcarskom modelu + plus". Primanja ukupno 1,7 miliona penzionera u Srbiji praktično bi zavisila od dva faktora: modela koji je stupio na snagu u ovoj godini i koji je doneo godišnji rast od 5,4 odsto, i s druge strane, visine dodatne korekcije koja bi prema nekim računicama mogla da iznosi i do pet odsto.

Kada bi novi model mogao da stupi na snagu, u ovom momentu teško je precizirati, ali ono što je izvesno jeste to da je dodatni rast penzija, tema o kojoj resorne institucije razgovaraju i danas. Korekcija penzija "uz švajcarski model" bila je tema i prethodnih meseci, ali i tema o kojoj se više puta i zvanično pričalo.

Predsednik Partije Ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Milan Krkobabić rekao je pre neki dan da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem postignuta saglasnost da se koriguje postojeći model švajcarske formule za rast penzija u Srbiji.

"Najavljena je mogućnost da se penzije ubuduće obračunavaju po "švajcarskom modelu + plus’“, rekao je Krkobabić.

Iz Nemanjine 11 više puta istovremeno je poručivano da penzije neće moći da se usklađuju samo po "švajcarskom modelu", već da će se uvesti i korektivni model indeksacije primanja za najstarije sugrađane.

- Švajcarska formula mora biti korigovana kako bi u narednim godinama penzionerska primanja bila veća u odnosu na iznos koji bi omogućila primena švajcarske formule. A cilj je da 2025. godine prosečne penzije budu 400 evra - kažu nam u Nemanjinoj 11.

Ove godine penzije su, podsetimo, rasle po švajcarskom modelu, što znači da su primanja naših najstarijih građana usklađivana sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade. To je donelo i rast svih penzija za po 5,4 odsto u 2021.

Dodatna korekcija i do 5 odsto
Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov istakao je više puta da je švajcarski model dobar i da su u tom savetu takođe mišljenja da bi mogao da se "osnaži".

U Fiskalnom savetu su i dali predloge kako to najbolje da se učini.

Fiskalni savet napravio je analizu i ukazao na mogućnost da će, ako tokom dužeg perioda budemo imali veoma visok privredni rast i visok rast zarada, učešće penzija u BDP krenuti da pada i ispod ciljanih 10 procenata.

Zato su sugerisali, da se pored švajcarske formule ubaci, još jedan dodatni mehanizam što podrazumeva da ako se dese visoke stope privrednog rasta i penzije smanje na 9,5 procenata BDP dođe do automatskog vanrednog usklađivanja za pet odsto, kako bi se učešće penzija u BDP vratilo na deset procenata, što je evropska praksa i ekonomski je održivo za Srbiju.

Komentari (1)

Marija

13.04.2021 21:06

Neka mi isplate deo penzije /sto im necu zaboraviti/ koji su mi godinama oduzimali po sprskom modelu. Kad tad ce morati to isplatiti da ih ne stigne kletva,