Pare
Shutterstock/Miljan Zivkovic
Pare

Shutterstock/Miljan Zivkovic

Foto: Shutterstock/Miljan Zivkovic

IMAJU PRAVO NA POMOĆ

Pravo na novčanu pomoć države u iznosu od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra, imaju: Svi punoletni državljani koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije, a imaju važeću ličnu kartu na dan 23. april.

NEMAJU PRAVO NA POMOĆ

AUTOMATSKI DOBIJAJU NOVAC

Pomoć će bez prijavljivanja leći na namenske račune ovih grupa građana: penzionera građana koji su na izdržavanju zatvorske kazne korisnika socijalne pomoći građana sa Kosova i Metohije, kojima će pomoć biti isplaćena preko Kancelarije za KiM.

PRVI NAČIN DA SE PRIJAVITE

Prijava će biti moguća elektronski, a biće u funkciji od sutra do 15. maja putem sajta Uprave za trezor, www.idp.trezor.gov.rs, gde će građani morati da unesu četiri podatka.

– Sve što će biti potrebno da građani urade nakon ulaska na sajt jeste da kliknu na polje „podnošenje prijave” i tamo unesu svoje podatke – JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun.

– Ukoliko već imate otvoren račun u nekoj banci, u padajućem meniju treba da kliknete na banku preko koje želite da vam bude isplaćen novac i time se automatski prijavljujete za ovu pomoć. Na taj način će vam biti otvoren jednokratni namenski račun, bez ikakvih troškova.

– Treba da označite polje kojim potvrđujete saglasnost za obra – du ličnih podataka. Nakon što se prijavite, možete i da proverite status svoje prijave izborom drugog polja.

DRUGI NAČIN DA SE PRIJAVITE

Prijava putem kontakt–centra počinje 5. maja, a i kod ovog načina prijave građani će morati da ostave pomenute lične podatke i podatke o banci. Broj telefona biće objavljen uoči 5. maja.

ZA KAD JE PLANIRANA ISPLATA

– Svim penzionerima u Srbiji će 6. maja biti isplaćen prvi deo iznosa, odnosno 30 evra

– Penzioneri će dobiti dodatnu pomoć od 50 evra i u septembru

– Svim punoletnim građanima koji se budu prijavili isplata prvog dela pomoći počeće 12. maja, a planirano je da novac svima legne na račun do 20. maja

– Građani koji su na služenju zatvorskih kazni i korisnici socijalne pomoći dobiće 30 evra 7. maja

– Treće nedelje maja biće isplaćena pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji u iznosu od 100 evra, uključujući decu, dok će nezaposleni koji žive u južnoj srpskoj pokrajini dobiti 200 evra

– Drugi deo isplate biće u novembru.

Komentari (1)

keja

27.04.2021 09:28

“Dajte čovjeku ribu; Nahranili ste ga za jedan dan. Naučite čovjeka da lovi ribu; Nahranili ste ga za cijeli život.”...