Ekonomija, berza
EPA/Vega Alonso
Ekonomija, berza

EPA/Vega Alonso

Ekonomija, berza, Foto: EPA/Vega Alonso

U petak je Goldman Sachs povećao svoje prognoze za evro prema zelenoj novčanici kako bi ukazao na veću apresijaciju u bliskoj budućnosti. Povećao je svoj tromesečni cilj na 1,25 dolara sa 1,21 dolara, dok je 12-mesečnu prognozu zadržao na 1,28 dolara.

Analitičari, predvođeni supredsednikom Global FX-a, cena i EM strategije, Zachom Pandlom, takođe su izdali novu dugu trgovinsku preporuku za evro s ciljanom cenom od 1,25 dolara i zaustavljanjem od 1,175 dolara, što znači da će Goldman napustiti trgovinu ako evro potone ispod tog nivoa. Zajednička evropska valuta u ponedeljak se trgovala na razini od $ 1,2032.

pare novac dolari

Alo.rs/V.Đ.

pare novac dolari , Foto: Alo.rs/V.Đ.

Prinosi na referentne 10-godišnje američke obveznice tijekom prepodneva su iznosili oko 1,57 posto, zadržavši se nedaleko 1,5280 posto na koje su se spustili u prošlonedeljnom trgovanju. Drže se time osjetno ispod najvišog nivoa u 14 meeseci od 1,7760 posto, koje je dosegaokrajem marta.

Dolar je tako izgubio na privlačnosti kod investitora, a dodatno ga je pritisnulo i opšte poboljšano ozračje prema riziku zbog optimizma u vezi izgleda za oporavak globalne privrede, prenosi Seebiz.