Novac, dinari
Shutterstock
Novac, dinari

Shutterstock

Novac, dinari, Foto: Shutterstock

Dinarska i devizna štednja stanovništva u bankama u Srbiji nastavljaju da rastu i ;dostižu svoje najviše nivoe, i to u godini koju karakteriše pojačana neizvesnost i globalna ekonomska kriza izazvana pandemijom COVID-19, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS) i poručila da je isplativija štednja u dinarima nego u devizama.

Dinarska štednja iznosi gotovo 90 milijardi dinara, što je preko pet puta više u poređenju sa krajem 2012. godine, od kada beleži intenzivan rast.

U poslednjih osam godina dinarska štednja je u proseku godišnje povećavana za oko devet milijardi dinara, što je šest puta veći iznos nego u periodu 2002-2012. godina (oko 1,5 milijardi dinara).

Da li štedite novac?

 

"To dovoljno govori da dugoročna monetarna i finansijska stabilnost, koje devetu godinu zaredom obezbeđuje NBS, daju sigurnost građanima da štede u domaćoj valuti bez bojazni da će biti umanjena realna vrednost njihovih uloga, odnosno zarade koju ostvare po osnovu dinarske štednje", navela je centralna banka u saopštenju povodom 31. oktobra, Svetskog dana štednje. ; Dinarska štednja je prošle godine povećana za 18,5 milijardi dinara (oko 30 odsto), dok rast u ovoj godini iznosi 10 milijardi dinara (gotovo 13 odsto).

U proteklih godinu dana (od oktobra prošle godine), štednja u domaćoj valuti povećana je za oko 20 odsto. Prosečan godišnji rast dinarske štednje od 2013. godine iznosi 25 odsto.

Devizna štednja stanovništva je dostigla 11,2 milijarde evra i, nakon povećanja za 800 miliona evra u 2019. godini, u ovoj godini je veća za 400 miliona dinara (3,7 odsto). NBS je istakla da je dinarska štednja isplativija od devizne jer je očuvana monetarna i finansijska stabilnost u zemlji, relativno su više kamatne stopa na dinarsku štednju nego na štednju u evrima, a kamate na dinarsku štednju se ne oporezuju, dok se kamata na deviznu štednju oporezuje po stopi od 15 odsto.

Po računici NBS, štediša koji je pre godinu dana položio na štednju 100.000 dinara, dobio bi oko 2.200 dinara (ili oko 20 evra) više u odnosu na štedišu koji je u istom periodu oročio na godinu dana 850 evra, odnosno protivvrednost iznosa od 100.000 dinara. Analiza je potvrdila veću isplativost dinarske u odnosu na deviznu štednju, ne samo za godišnje oročavanje, već i za štednju oročenu na kraće i na duže rokove, navela je NBS.

Tokom prethodnih osam godina, kod oročavanja depozita na tri meseca, dinarska štednja je bila isplativija od štednje u evrima u gotovo 90 odsto posmatranih tromesečnih potperioda, dok je u slučaju oročavanja depozita na dve godine, dinarska štednja bila isplativija od štednje u evrima u svim posmatranim dvogodišnjim potperiodima oročenja.

Promovisanjem dinarske štednje i njene veće isplativosti, NBS nastavlja sa dosadašnjom praksom podsticanja procesa dinarizacije i najavila je da će i u narednom periodu nastaviti da u saradnji sa Vladom Srbije preduzima mere i aktivnosti.

Pročitajte još: