Zgrada
Alo!/ Rajko Ristić
Zgrada

Alo!/ Rajko Ristić

Zgrada, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Odmah zatim sledi pregledanje projektne dokumentacije, a zatim i odlazak na lice mesta, odnosno provera kako nekretnina izgleda "uživo". Stručnjaci savetuju da se i nakon završetka objekta obavezno uporedi ono što stoji u dokumentima (građevinskoj dozvoli, ugovoru...) i činjenično stanje na terenu.

Na šta treba posebno obratiti pažnju i koliko kvalitet gradnje na licu mesta može proveriti sam kupac, a za šta mora angažovati majstore i građevinske inženjere?

 

"Vrlo je bitno premeriti stan, videti da li kvadratura odgovara navedenoj u projektu i kupoprodajnom ugovoru, proveriti površinu terase i da li je i ona uračunata. Kupci mogu sami da provere i još neke stvari koje se vide "spolja", na primer podove, pločice, građevinsku stolariju... U kupatilu posebno treba obratiti pažnju na keramičke pločice i njihov nagib, inače posle kupanja možete imati vodu u predsoblju umesto u slivniku", objašnjava za Blic Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

On dodaje da bi stručnjaci trebalo da se pozabave detaljima koji se ne vide na prvi pogled. Tako bi majstori morali da provere instalacije, njihov kvalitet i ugrađene materijale, a naglašava da je sve prisutnija preporuka da izolacija na instalacijama bude od neke vrste gume, umesto od plastike.

DO 6. MAJA TRAJU PRIJAVE! Penzioneri sa malim penzijama dobijaju pravo na besplatnu 10-dnevnu rehabilitaciju u jednoj od 24 banje!

"Električari proveravaju i bojler - kako je povezan i da li je uzemljen, a važno je obratiti pažnju i na baterije u kuhinji i kupatilu. Takođe, vrše se probe radijatora "na hladno", čime se proverava da li voda cirkuliše kako treba, da li funkcionišu ventili, da li ima curenja...", kaže sagovornik.

Rodić navodi da je obaveza investitora, odnosno izvođača radova, da svi ugrađeni materijali budu atestirani, a zatim i kupci moraju da dobiju neku vrstu potvrde šta se nalazi u stanu koji plaćaju. Obavezna je i garancija na sve materijale.

Zgrada

Alo!/ Dejan Briza

Zgrada, Foto: Alo!/ Dejan Briza

"Sada nove zgrade moraju da imaju i energetski pasoš, pa i o tome treba voditi računa, mada su u ovom delu česte prevare sa izolacionim materijalima. Takođe, stolarija se uglavnom ugrađuje pomoću purpena, a tu je neophodno dostaviti garanciju da je kod ovog materijala obustavljena polimerizacija, inače bi kasnije mogao da se povuče i ostavi rupu pored prozora", navodi Goran Rodić, uz napomenu da se u svetu sve više izbacuje PVC stolarija, a koristi ona od kombinacije aluminijuma i drveta.

AUTOMOBIL ODLETEO 180 METARA DALJE Ko je Srbin koji je izazvao tešku saobraćajnu nesreću u Nemačkoj?

Smatra da nikako ne bi trebalo kupovati stanove u kojima su podovi delom od azbesta, a pod znakom pitanja su i podovi od granita, jer granitne ploče mogu biti delimično radioaktivne, u zavisnosti od porekla materijala.

Rodić ističe da je tehnička svojstva zgrade svakako poželjno da proveri inženjer, odnosno lice stručno za odgovarajuću oblast.

JEZIVA PORODIČNA TRAGEDIJA Mlada majka skočila u reku sa sinovima od tri i šest godina! U oproštajnom pismu optužila svekra i svekrvu (FOTO)

"Kupci često padaju na prelep pogled koji se pruža iz stana, a koji nakon nekoliko godina ili čak i meseci zameni zid susedne zgrade. Zato je moja preporuka da kada pogledaju i provere stan, a pre nego što ga kupe, odu u nadležnu opštinu i zatraže Plan detaljne regulacije, u kome mogu da vide šta je još planirano da se gradi na određenoj lokaciji. Tako neće kasnije doživeti neprijatna iznenađenja", zaključuje Rodić.

Komentari (1)

koki

03.05.2019 20:30

Mom drugaru ukrali 8 kvadrata u novogradnji. A cena kvadrata 2k evra. A u vertikali svi imaju ugovore na razlicitu kvadraturu. Pa vi sad vidite koji je to cirkus novogradnja.