"POSLODAVCI I PREDUZETNICI SE SUSREĆU SA DVA PROBLEMA" Ugledni srpski ekonomista Gligorov o poslodavcima i radnicima tokom vanredne situacije

Nikome nije lako

Vladimir Gligorov
Foto: print screen

Sa stanovišta preduzetnika ili poslodavca, problema su dva. S jedne strane, radnici bi trebalo da ostanu kući, dakle nema proizvodnje. S druge strane, potrošači odlažu svu potrošnju, osim one koja održava svakodnevni život i zdravstvenu bezbednost. Tako da čak i ako bi se druga roba, ranije proizvedena, i usluge prodavali ispod cene, ne bi bilo kupaca. A čak iako bi bilo, poslodavac ne bi mogao da izmiruje ni tekuće obaveze, o dugovima i da se ne govori. A to je onda i problem banaka, kaže Vladimir Gligorov, ugledni srpski ekonomista koji je godinama bio saradnik bečkog Instituta za ekonomske nauke, i nastavlja:

Dakle, poslodavac mora da smanjuje tekuće troškove, a to znači da otpušta radnike i da traži odlaganje drugih obaveza.

Dva su načina na koje budžet može da pomogne. Jedan je da plaća radnike i otplaćuje dugove, s tim da poslodavci ne dele dividende i bonuse, a i smanjenje plate bi bilo na mestu. Drugi je da se radnici otpuste i da ih finansira fond za nezaposlene, a da budžet uzme udeo u vlasništvu i na osnovu toga izmiruje obaveze.

Amerika i Evropa se razlikuju, uopšteno govoreći, po tome kako kombinuju ova dva pristupa. Usled toga su različite i posledice po rast broja nezaposlenih.

No, i u Evropi mnoga, uglavnom mala, preduzeća ne mogu da opstanu ako ne smanjuju zaposlenost. Tako da će rasti nezaposlenost. Tu su posebno na udaru migranti i neformalno zaposleni. Trenutno nema podataka o tome koliki je to problem.

Konačno, za poslodavca, malog i velikog, nije povoljno da izgubi radnike, posebno ako se epidemija oduži. Jer su kasniji troškovi obnove proizvodnje ili bilo koje druge aktivnosti veći.

Za radnike nije dobro jer im zbog neaktivnosti pada buduća produktivnost.

Tako da je bolje da se nekako održava virtuelno preduzeće, kako bi se proizvodnja obnovila što pre kada se epidemija bude povlačila.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi