Siniša Mali
Alo
Siniša Mali

Alo

Siniša Mali, Foto: Alo

"Uprkos raznim spekulacijama koje smo imali priliku da slušamo prethodnih meseci, i nagađanjima o tome kako Er Srbija neće moći da izmiri svoja dugovanja, naša nacionalna avio – kompanija je tačno na vreme izmirila sve svoje obaveze u iznosu od oko 57 miliona dolara, po osnovu kredita koji je uzet pre pet godina, a koji je na naplatu dospeo upravo danas. To znači da se ovom kompanijom upravlja odgovorno i na pravi način, baš kao što mi sa druge strane upravljamo i državnim finansijama" – rekao je ministar finansija.

Da li ste ove godine leteli avionima Er Srbije?

 

On je dodao da je za jednu državu od izuzetnog značaja da ima svoju nacionalnu avio -kompaniju, što se najbolje vidi po izdašnoj pomoći koju su sve najmoćnije države sveta izdvajale kako bi spasile svoje kompanije.

"Čak je i Evropska unija značajno relaksirala svoja pravila koja se odnose na državnu pomoć prema avio - kompanijama, a kako bi sanirala posledice ekonomske krize i sačuvala kompanije. Srbija će uvek stajati uz svoju nacionalnu avio - kompaniju, a ukoliko bude bilo potrebe, pružićemo joj neophodnu pomoć. Ipak, drago mi je što su obaveze po osnovu ovog kredita uspeli da izmire samostalno" – rekao je Mali.
Ministar je istakao da je Er Srbija u proteklih nekoliko godina prošla kroz neophodno restrukturiranje, nakon čega je postigla rekorde po broju prevezenih putnika, te da je za godinu dana uvela 23 nove destinacije.

Er Srbija

Alo.rs

Er Srbija, Foto: Alo.rs

"Pandemiju koronavirusa Er Srbija je dočekala kao stabilna, jaka kompanija, koja je prošla kroz restrukturiranje i ušla u period ekspanzije. Svi građani Srbije treba da budu ponosni na svoju nacionalnu avio - kompaniju, koje je u najtežim trenucima, kada je izbila pandemija prevezla na hiljade naših putnika koji su se nalazili na raznim krajevima sveta i vratila ih u Srbiju. Takođe, kompanija je kargo letovima prevezla neophodnu medicinsku opremu iz celog sveta. Verujem da će nastaviti da rade dobar posao po završetku ove teške pandemije koja je zadesila ceo svet" – zaključio je ministar finansija Siniša Mali.