Siniša Mali
Alo!
Siniša Mali

Alo!

Siniša Mali, Foto: Alo!

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji potpisali su danas tri sporazuma, vredna 142 miliona dolara, a koji će doprineti modernizaciji poreske administracije, unapređenju rada E-uprave, kao i unapređenju i olakšanju regionalne trgovine.

Mali je naglasio da su ovi finansijski aranžmani sklopljeni pod veoma povoljnim uslovima, dok su projekti na kojima se sarađuje veoma važni, jer će doprineti snažnijem ekonomskom rastu Srbije.

„Već dugi niz godina Republika Srbija uspešno radi i sarađuje sa Svetskom bankom. Drago mi je da su se teme danas promenile u odnosu na one od pre par godina, tada je bilo pitanje finansijske konsolidacije, velikih dugova, zemlje koja je bila pred bankrotom, a danas govorimo o tome na koji način srpska ekonomija treba da nastavi da raste, kako da te stope rasta budu još više i kako da unapredimo našu ekonomiju da bude atraktivnija i konkurentnija“, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, cilj projekta modernizacije poreske administracije je smanjenje troškova građana i privrede u ispunjavanju poreskih obaveza, kao i unapređenje delotvornosti naplate poreza. Sporazumom je predviđen zajam u iznosu od 52 miliona dolara.

„Mi već aktivno radimo na modernizaciji Poreske uprave i administracije, a ovaj projekat će doprineti unapređelju ispunjavanja poreskih obaveza i boljoj poreskoj kontroli“, naglasio je Mali.

ODLIČNA VEST! Vučić najavio veliku nemačku investiciju! Nova radna mesta i velike plate za buduće zaposlene!

Kako je ministar istakao, nakon reorganizacije Poreske uprave sledi potpuna automatizacija i unapređenje njenog rada kroz bolju fiskalizaciju, uvođenje efikasnijih fiskalnih kasa, kao i kroz promenu softvera kako bi rad Poreske uprave bio maksimalno unapređen, što se posebno odnosi na ubrzanje povraćaja PDV-a.

„Deo ovog zajma je usmeren upravo ka tome da se obezbedi mogućnost povraćaja PDV-a istog dana, što je osnovni zahtev privrednika u Srbiji, čime će se umnogome unaprediti rad naše privrede, a samim tim je učiniti i konkurentnijom“, izjavio je ministar Mali.

Siniša Mali

Alo!

Siniša Mali, Foto: Alo!

On je dodao da prve rezultate po pitanju efikasnijeg povraćaja PDV-a očekuje već krajem 2019, te da će se u proces nabavke odgovarajućeg softvera i obuke kadrova krenuti već tokom naredne godine, da bi do 2021. taj sistem bio u potpunosti implementiran.

Ugovor o unapređenju elektronske uprave predviđa zajam od 50 miliona dolara, a njegov cilj je porast nivoa kvaliteta E-usluga i ostvarivanje ušteda kroz eliminisanje paralelnih procesa, ponavljanje postupaka i gubitaka usled dugotrajnih postupaka, čime se stvara efikasnija javna uprava.

„Razvoj E-uprave je jedan od najjačih alata u borbi protiv korupcije i sive ekonomije, jer se poslovni procesi informatizuju i smanjuje se uticaj ljudskog faktora na realizaciju usluge“, naglasio je ministar.

ZA GODINU DANA NAM UZELI MILIJARDU EVRA! Evo kako ofšor kompanije iznose novac iz Srbije, potpuna promena na vrhu, sada sve pare idu NA ISTOK!

Treći sporazum odnosi se na unapređenje trgovine i transportnih olakšica na Zapadnom Balkanu, a vrednost je 40 miliona dolara.

„Cilj ovog projekta jeste unapređenje međudržavne saradnje i trgovine između zemalja u regionu, dakle potpuna automatizacija rada carinskih ispostava, carine i raznih dokumenata kako bi se povećala transparentnost i brzina protoka robe i ljudi u regionu, čime se unapređuje trgovina i ekonomija naše zemlje“, izjavio je Mali.

Siniša Mali

Alo!

Siniša Mali, Foto: Alo!

Prema rečima ministra Siniše Malog, ovaj program se sprovodi u dve faze, koje će biti implementirane u periodu od pet godina po svakoj, dok su zemlje obuhvaćene prvom fazom Albanija, Severna Makedonija i Srbija.

„Ovo su veoma važni sporazumi za nas, jer će nam dati mogućnost da nastavimo sa strukturnim reformama naše ekonomije. Rast je moguć samo ako nam je tržište konkurentnije, a trudimo se da tome doprinesemo kroz sprovođenje sporazuma koje smo danas potpisali“, zaključio je Mali.

PRIJAVE DO 31. MAJA Ovaj grad u Srbiji poklanja kuće parovima: Potrebno je samo da ispunite dva uslova, a ne morate da budete u braku!

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i potpredsednik Svetske banke za region Evrope i Centralne Azije Siril Miler, kao i direktorka Poreske uprave Dragana Marković. Pre potpisivanja sporazuma, ministar Mali se sastao sa Milerom, koji je pohvalio makroekonomske rezultate Srbije.