Siniša Mali
Ministarstvo finansija
Siniša Mali

Ministarstvo finansija

Siniša Mali, Foto: Ministarstvo finansija

 

Delegacija Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija na najuspešniji mogući naćin završila je višednevne razgovore sa međunarodnim investitorima jer je Srbija uspela da zameni deo skupog dolarskog duga za značajno jeftinije finansiranje u evrima i time postigla istorijski uspeh, kaže guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

"Pomenuti uspeh na najbolji mogući način ukazuje na rezultate mera koje su predsednik, Narodna banka Srbije i Vlada Republike Srbije postigli tokom prethodnih godina u pozitivnom transformisanju srpske ekonomije", ističe Tabaković.

Siniša Mali

Printscreen

 

 

U saopštenju NBS se podseća da je Srbija emitovala na međunarodnom finansijskom tržištu obveznice u evrima sa rokom dospeća od 10 godina po kuponskoj stopi od 1,50 odsto, odnosno stopi prinosa od 1,619 procenata.

To je najniža kamatna stopa, odnosno najbolji finansijski uslovi koje je Srbija ikada ostvarila na međunarodnom tržištu.

Berza Brokeri Biznis

Shutterstock

 

 

Sredstva prikupljena emisijom ove evroobveznice upotrebljena su isključivo za zamenu skupog dolarskog duga, odnosno prevremeno vraćanje dela obveznica koje su emitovane u dolarima u februaru 2013. i septembru 2011, koje dospevaju u februaru 2020. i septembru 2021. godine, a čija je cena bila daleko viša - kuponske stope bile su 4,875 posto i 7,25 procenata.

"Na ovaj način stari skupi dug zamenjen je mnogo jeftinijim finansiranjem, a istovremeno značajno je smanjena izloženost Srbije deviznom riziku jer je smanjen deo javnog duga u američkim dolarima, valute na koju NBS ne može da utiče", naglasila je guverner Tabaković.

Srbija je, dodaje, uspela da se predstavi na međunarodnom finansijskom tržištu u potpuno izmenjenom svetlu.

"Nakon šest godina emitovana je prva evroobveznica na međunarodnom tržištu, ali ju je emitovala Srbija koja je potpuno izmenila svoju ekonomiju na bolje".

PROČITAJTE JOŠ:

 

 

Prema rečima guvernera, predstavnici NBS i Ministarstva finansija su stranim investitorima ukazali na održivost rasta srpske ekonomije na zdravim i dugoročnim osnovama, sve viši nivo stranih direktnih i portfolio investicija, koji su pokazatelji da je Srbija atraktivna investiciona destinacija".

"Ukazano je da je u prethodnom periodu postignuta i održana stabilnost cena, stabilnost finansijskog sistema i relativna stabilnost domace valute prema evru. Napomenuto je da je učešće problematičnih kredita na najnižem nivou ikada i da je to otvorilo prostor za uspešan kreditni i privredni rast", navodi Tabaković.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Istaknut je, kaže, i uspeh u uravnoteženju državnih finansija i smanjenje učešća javnog duga u BDP na oko 50 odsto, što je preko 20 procentnih poena niže u odnosu na pre nekoliko godina.

Ostvarena kuponska stopa od 1,50 odsto druga je najniža kuponska stopa na jednu desetogodišnju obveznicu koju je neka zemlja u regionu emitovala u evrima na medunarodnom tržištu, precizira se u saopštenju NBS.

Investitori su na ovaj način, ocenjuju iz centralne banke, pokazali da izuzetno visoko vrednuju Srbiju.

"Da su delegacije NBS i Ministarstva finansija postigle uspeh, ukazuje i činjenica da je vrednovanje obveznica tokom jučerašnjeg dana započeto na nivou od nešto ispod dva odsto, da bi konačna stopa prinosa iznosila 1,6 procenata. To dovoljno pokazuje da je zainteresovanost stranih investitora za ulaganje u Srbiju ogromna - tražnja je bila 6,4 puta veća od ponuđenih milijardu evra, a troškovi finansiranja značajno su smanjeni", zaključuje guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković.