Siniša Mali
TANJUG/ ZORAN ZESTIC
Siniša Mali

TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Kako kažu u Ministarstvu finansija, Srbija je usled velike tražnje uspela da smanji inicijalnu kamatnu stopu za 35 baznih poena i emituje obveznice po stopi prinosa od 1,92 odsto i kuponskoj stopi od 1,65 odsto, sa rokom dospeća od 12 godina.

Siniša Mali, ministar finansija, naglašava da se ovom transakcijom nastavljaju uspesi Srbije na tržištu kapitala.

- Kamatne stope, koje smo dobili u uslovima neizvesnosti na tržištu, dok još uvek traje pandemija koronavirusa, umnogome su bolje od onih po kojima je prethodna vlast zaduživala državu pre nekoliko godina, a koje su bile i do 7,50 odsto - kazao je on .

Mali: Srbija spremno iskoristila najpovoljnije uslove

Mali ističe da je Srbija bila spremna da iskoristi najpovoljnije uslove, kako bi prikupila neophodna sredstva za finansiranje obaveza koje dospevaju u ovoj godini. Podseća da u septembru 2021. dospevaju dolarske obveznice u iznosu od 700 miliona dolara sa kuponskom stopom od 7,25 odsto, a koja nosi najveću kamatnu stopu ikada postignutu na međunarodnom tržištu, i dodaje da je Srbija već dva puta prevremeno otkupljivala taj skupi dug, kako bi ispravila greške iz prošlosti i rasteretila ukupne obaveze za otplatu.

Prema njegovim rečima, investitori su nastavili da pokazuju poverenje u strukturne reforme koje sprovodi Vlada Srbije, pa je ostvarena ukupna tražnja od preko 3,5 milijardi evra i to od strane više od 200 respektabilnih, pre svega evropskih i američkih fondova, osiguravajućih kuća i banaka.

- Veoma smo zadovoljni odzivom investitora i ovom emisijom evroobveznica, kojom ćemo vratiti neke stare i skupe dugove koji nam dolaze na naplatu u toku ove godine - kazao je Mali i dodao da je na dan 23. februar ove godine udeo javnog duga u BDP-u iznosio 52,9 odsto, što je niže nego pre početka pandemije i neverovatan je uspeh, jer su sve zemlje na svetu višestruko povećale javni dug, usled zaduživanja tokom pandemije koronavirusa.

Srpski ministar finansija naglašava i da je najbolja potvrda o tome koliko smo uspešni i podatak da je prosečna kamatna stopa na ceo dug Srbije krajem 2020. bila 2,91 odsto, a 2014. čak 5,7 odsto.

Mali: Sjajna vest da je prosečna plata 562 evra!

Najnoviji podatak Republičkog zavoda za statistiku da je prosečna neto plata za decembar prošle godine bila 66.092 dinara, odnosno 562 evra, ministar finansija ocenjuje kao sjajnu vest i potvrdu odgovorne ekonomske politike Vlade Srbije. Mali navodi da je taj iznos nominalno za više od 10 odsto veći od iznosa prosečne plate u decembru 2019. Podseća i da je minimalna zarada 2012. iznosila oko 15.000 dinara, a danas je duplo veća i premašila je 32.000 dinara. - Već tri protekle godine smanjujemo opterećenje na zarade i tako podstičemo novo zapošljavanje, imamo rekordno nisku stopu nezaposlenosti i sve su to faktori koji su polako, ali sigurno, doveli do toga da prosečna plata u decembru bude 562 evra - kaže Mali.

Pročitajte još: