Siniša Mali Entoni Godfri Džon Jovanović
Tanjug/Strahinja Aćimović

- Ovaj sporazum ima višestruki značaja za Srbiju. Sada otvaramo vrata daljoj saradnji sa američkom administracijom - rekao je Mali.

Ministar je rekao da je cilj da se do kraja prvog kvartala ove godine sa DFC-om usaglasi garanta šema za srpska preduzeća vredna milijardu dolara, kao i da polovinom godine ona bude dostupna našim mikro, malim i srednjim preduzećima.

- Ne samo da će ovi krediti biti povoljni nego ćemo gledati da budu na period duži od 10 godina - naveo je Mali.

SAD prave ekonomsku silu od Srbije

Američki ambasador je izjavio da bez obzira na političke promene u Vašingtonu, cilj SAD ostaje isti.

- Ostajemo privrženi ekonomskom razvoju regiona i da mobilišemo strane i domaće investicije u Srbiji - rekao je Godfri.

Direktor kancelarije DFC u Beogradu Džon Jovanović zahvalio je svima koji su učestvovali u realizaciji sporazuma između Srbije i SAD.

- Daćemo finansijsku pomoć kako bi se otvorila nova radna mesta i razvila ekonomija Srbije. Prisustvo DFC potvrđuje spremnost SAD da razvije Srbiju - rekao je Jovanović.

Nova radna mesta

Ministar finansija je odgovarajući na pitanje našeg novinara kako će se početak aktivnosti DFC-a konkretno odraziti na živote građana Srbije, rekao da će ovaj sporazum značiti dodatnih milijardu dolara koje će američka razvojna agencija uložiti u našu zemlju.

- Srbija smanjuje svoju stopu nezaposlenosti. Očuvali smo ekonomiju i naše proizvodne kapacitete. Imamo najbolji rezultata u Evropi i to dovoljno govori koliko se Srbija promenila. Privrednici očekuju podršku države, a mi ćemo im pomoći koliko god možemo. Krenulo je povećanje plata, penzija i minimalne cene rada, gradimo šest novih auto-puteva, vakcinišemo ljude i stvaramo sliku jedne uspešne Srbije - rekao je Mali.

Ministar kaže da je ekonomija naše zemlje stabilna i da će zahvaljujući podršci DFC biti otvorena nova radna mesta koja će doprineti razvoju i podizanju standarda građana Srbije.

BONUS VIDEO: Ministar finansija Siniša Mali u intervjuu za Alo! najavio novo povećanje plata i penzija!

 *

Pročitajte i:

Komentari (1)

Tanja

21.01.2021 21:13

Ako je ovo uspeh ja onda ne znam šta je dužničko ropstvo.