Srbija isplaćuje svoje dugove vrlo uspešno, čak iz doba stare Jugoslavije!

Srbiji u 2020. godini po osnovu glavnice i kamate za otplatu dospeva ukupno 241,64 miliona evra starog kredita, podaci su Narodne banke Srbije o dugu iz vremena SFRJ, koji će Srbija vraćati do 2041. godine.

Srbija Mapa Karta Srbije
Srbija Mapa Karta Srbije, Foto: Profimedia

 

Stanje duga ne obuhvata dug prema Libiji, na koji u poslednjem izveštaju upozorava MMF, jer on još nije regulisan zbog sukoba u toj državi.

Dug Republike Srbije prema Libiji predmet je, inače, bilateralnih pregovora na međudržavnom nivou, a prema knjigovodstvenoj evidenciji Narodne banke Srbije, stanje tog duga iznosi 44,66 miliona dolara USD, po osnovu glavnice i usaglašeno je sa Centralnom bankom Libije, 17. maja 2015.

Sve ostale dugove, Srbija, inače, redovno otplaćuje, zahvaljujući tome što je naša zemlja, kako ističe ekonomista Ivan Nikolić, visoko likvidna.

Nikolić kaže za Tanjug da je u slučaju Libije reč o zanemarljivom iznosu, koji se meri desetinama miliona dolara.

Naveo je da, inače, otplata starog duga ide svojim tokom, da Srbija izmiruje sve svoje obaveze u roku i predviđenom dinamikom i da tu nema ničeg spornog.

"Nema nikakvih problema, niti nagoveštaja neke problematične otplate ili reprograma. Visoko smo likvidni i sposobni da otplaćujemo te obaveze kao nikad ranije", rekao je Nikolić.

Objasnio je da je taj dug je reprogramiran nakon 5. oktobra 2000. godine, kao i set dugova nekadašnje zemlje koji smo nasledili.

"Dogovoreno je da se to u dugom roku otplati i to ide uobičajenom dinamikom", kaže Nikolić.

Po osnovu kredita odobrenih u periodu bivše SFRJ, Srbija na dan 31. decembar 2019. godine duguje ukupno 1,91 milijardi miliona evra i to Svetskoj banci, Pariskom klubu poverilaca, Slovačkoj i Kuvajtu. Dug prema Svetskoj banci je 652,74 miliona evra, prema Pariskom klubu poverilaca 1. 000,59 miliona evra, Slovačkoj (stari klirinški dug) 6,43 miliona evra i Kuvajtu 251,41 milion evra.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi