Mali: Srbija APSOLUTNI ŠAMPION u regionu, naš BDP raste 5,1, a hrvatski svega 0,4 odsto

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da najnoviji podaci o rastu BDP-a govore o tome da je Srbija apsolutni lider u odnosu na zemlje regiona, kao što je Hrvatska, koja je u prvom kvartalu ove godine zabeležila najsporiji rast u poslednjih šest godina

Grafikon
Grafikon, Foto: Alo.rs

Mali je dodao da je Srbija ubedljivo prestigla ceo region, ali i da ima veći rast i od zemalja u Evropskoj uniji. To je, kako kaže, potvrda ispravne ekonomske politike predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Mali je pojasnio da je za razliku od Hrvatske, čiji je rast u prvom kvartalu iznosio svega 0,4%, Srbija u istom periodu imala privredni rast od čak 5,1%.

- Naša zemlja je zauzela apsolutno lidersku poziciju u regionu, koju više niko ne može da ospori. U ovoj novonastaloj ekonomskoj situaciji, u kojoj se našao ceo svet, se pokazalo da smo mnogo otporniji nego neke druge zemlje, kao što je na primer Hrvatska. Dok je njihov privredni rast u prvom kvartalu iznosio svega 0,4%, naš rast je 5,1%. Njihovi ekonomski pokazatelji su već odredjeni period lošiji od naših, a ovi poslednji podaci govore o tome da je razlika izmedju nas veća nego ikada, odnosno da smo daleko uspešniji. To ne znači da treba da uživamo u ovoj pobedi, nego da radimo još više i marljivije nego ikada do sad, kako bismo ostali na liderskoj poziciji - rekao je ministar finansija.

On je dodao da Srbija kontinuirano ostvaruje bolje rezultate od Hrvatske, pa je tako u 2019. godini Srbija imala rast od 4,2%, dok je privredni rast Hrvatske bio 3%.

U poslednjem kvartalu iste godine Srbija je imala rast od čak 6,2%, dok je hrvatski privredni rast bio svega 2,5%.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: rade
  30/05/2020 - 17:51
  Hrvatska je u EU a mi ?
 • Korisnik: Stockholm
  30/05/2020 - 13:21
  Sto znaci sto dalje od EU to bolje😉
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi