Zgrada, terasa
Alo!/ Rajko Ristić

 

Zgrada, terasa

Alo!/ Rajko Ristić

Zgrada, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Od 1. jula počinje paušalno oporezivanje ležajeva u domaćoj radinosti po novom Zakonu o turizmu. U otkrivanju "divljih" stanodavaca inspekciji najviše pomažu anonimne dojave komšija.

Još ih niko nije prebrojao, pa inspektori kreću u kontrolu "stanova na dan", jer od 1. jula počinje paušalno oporezivanje ležajeva. Najviše kvadrata za kratkoročno iznajmljivanje smešteno je u velikim gradovima i turističkim centrima. Značajan broj kreveta, međutim, izdaje se na - crno. Prema nekim procenama - svaki drugi.

Turistički radnici smatraju da su pravila koja uvodi novi Zakon o turizmu dobro rešenje: vlasnike turističkih kapaciteta koji se vode kao fizička lica uvešće u zakonito poslovanje, puniće javnu kasu, poboljšaće kontrolu rada i olakšati statističko evidentiranje u važnoj privrednoj grani. Međutim, puna primena paušalnog oporezivanja neće zaživeti brzo ni lako, zbog objektivnih poteškoća i nedorečenosti.

Zgrada, terasa

Alo!/ Rajko Ristić

Zlatibor - Kako tvrde turistički radnici Zlatibora, brojni vlasnici privatnog smeštaja po starom zakonu kategorisali su svoje kapacitete čime su ušli u legalne tokove. Od naplate smeštaja, plaćali su procenat agenciji koja im dovodi gosta, porez i boravišnu taksu. Ranije obavljena kategorizacija smeštaja je dugoročna, na snazi je, pa nije poznato ko će, usred sezone i na koji način - vlasnicima ovih kapaciteta obračunati porez prema novim pravilima. Instrukcija kako sprovesti proceduru, zasad nema.

- Naša procena je da na Zlatiboru imamo oko 25.000 kreveta u privatnom smeštaju. Kategorisan je mali procenat, svega oko 20 odsto. Zato smatramo da je novi sistem dobar, ali je potrebno da država do kraja definiše postupak uvođenja ovih kapaciteta u sistem oporezivanja i da što pre zaživi elektronski sistem "e-turista", koji olakšava proceduru - naglasio je Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

Prolaznici, šetnja

Alo!/Vladimir Marković

Beograd - U glavnom gradu ukupno je kategorizovano 1.614 smeštajnih jednicima sa 3.868 kreveta, ali se pretpostavlja da se duplo više izdaje "na crno", a najviše ih je na Starom gradu. U otkrivanju ovakvih nekretnina najviše inspekciji pomažu sugrađani i profesionalni upravnici stambenih zgrada.

Ovaj porez obračunavaće se na taj način što će se poreska stopa od pet odsto prosečne bruto zarade u prethodnoj godini koju je vlasnik ostvario iznajmljivanjem, množiti brojem kreveta i koeficijentom turističkog mesta, što će iznositi oko 3.500 dinara po krevetu. Na taj način u proseku će Grad godišnje zaraditi oko 13 miliona dinara.

- Turistička inspekcija obavlja kontrolu rada na crno preko oglasa, postupajući po predstavkama građana kako bi se što veći broj takvih uveo u legalne tokove - navode u Sekretarijatu za privredu. - Inspektori prikupljaju dokaze na razne načine, mogu da pregledaju prostorije, da nastupe kao anonimni korisnici usluge, ali da pribavljaju podatke iz evidencija drugih organa kao što je uprava za strance.

Banka, banke

Alo/Dejan Briza

Novi Sad - Na području ovog grada, procene su da je više od 700 takvih objekata. Nepoznato je, koliko ih ih radi na crno. Prema podacima Gradske uprave za privredu, dosad je obavljena kategorizacija 368 objekata na području Novog Sada u kojima se pružaju ugostiteljske usluge smeštaja u domaćoj radinosti.

Vrnjačka Banja - U prestonici srpskog kontinentalnog turizma ima 4.723 registrovanih postelja u ovdašnjim hotelima, pansionima i odmaralištima, i 4.121 u takozvanoj domaćoj radinosti, odnosno u privatnom smeštaju. Iako je gotovo nemoguće utvrditi tačan broj, procenjuje se da je potencijalnim gostima na raspolaganju i oko 5.000 neregistrovanih postelja u privatnom smeštaju koji funkcionišu u "sivoj zoni".

- Nove mere će doprineti da se veliki broj njih konačno uvede u legalne tokove. To će bez ikakve sumnje poboljšati kvalitet smeštaja u privatnom sektoru, ali i prikazati realniju sliku kada je u pitanju posetilački promet - kaže za "Novosti" Ivan Trifunović, direktor Turističke organizacije Vrnjačke Banje.

Njiva

RAS

Vranjem - Ovaj grad raspolaže sa ukupno oko 700 ležajeva, uključujući i Vranjsku Banju, kao i smeštajne kapacitete na Besnoj kobili.

Niš - Nema informacija o tome koliko je ovakvih stanova u Nišu i Niškoj Banji, ko ih sve izdaje i pod kojim uslovima, jer posluju u "sivoj zoni", a do njih se dolazi veoma lako, prostom pretragom sajtova za izdavanje stanova na dan. U TON Niša procenjuju da se u Nišu oko 25-30 odsto prometa odvija u smeštajnim kapacitetima mimo evidencije. Cena varira u zavisnosti od lokacije i toga kako je opremljen, pa se apartman "na dan" u Nišu može iznajmiti za 1.500 dinara, pa do 60 evra

Novac, zarada, pare, evri, makro

Shutterstock, ilustracija

NIŠTA BEZ NADZORA

Vrdnik ima oko 3.500 stanovnika, i više od 500 kategorisanih privatnih ležajeva, koji se izdaju tokom cele godine. Vlasnici smeštaja u domaćoj radinosti smatraju da oporezivanje neće obuhvatiti sve, bez inspekcijskog nadzora.

- Pitanje je koliko je onih koji "na divlje" izdaju sobe, kuće ili ležajeve. Tu mora inspekcija da izađe na teren i ustanovi. Problem je što retko ko prijavljuje realnu ostvarenu zaradu. Mada, većina će zadržati onaj stari model poslovanja preko Turističke organizacije, gde domaća radinost plaća samo boravišnu taksu, što je u našem slučaju 100 dinara - smatra jedan vlasnik smeštaja u Vrdniku.

Pročitajte još: