Banka
Tanjug
Novac evro štednja

Profimedia

Foto: Profimedia

Dinarska štednja je u poslednjih šest godina utrostručena, pokazuju podaci Narodne banke Srbije. Ona je sa 18 milijardi dinara, koliko je iznosila u avgustu 2012. godine, povećana na 54,4 milijarde dinara zaključno s prethodnim mesecom ove godine.

- U istom periodu povećana je i devizna štednja, sa 7,9 milijardi evra, što je 936 milijardi dinara, na 9,7 milijardi evra (1.147 milijardi dinara) - navode u Narodnoj banci Srbije.

Rezultat

Veća isplativost dinarske štednje rezultat je niske inflacije i relativno stabilnog kursa dinara prema evru koje je NBS postigla i održala tokom prethodnih šest godina, relativno viših kamatnih stopa na štednju u domaćoj valuti nego na deviznu štednju, činjenice da se na prihode od kamata na dinarsku štednju ne plaća porez, za razliku od devizne štednje

- Posebno ohrabruje činjenica da su i dinarska i devizna štednja povećane uprkos smanjenju kamatnih stopa na oročene depozite stanovništva, što govori o poverenju građana u finansijski sistem.

Prema računici NBS, štediša koji je u avgustu 2012. godine položio 100.000 dinara na dinarsku štednju i svake godine obnavljao ugovor dobio je u julu 2018. godine oko 32.000 dinara (270 evra) više u odnosu na štedišu koji je u istom periodu i uz iste pretpostavke položio 100.000 dinara u evrima na deviznu štednju, prenose "Novosti".

- Ukoliko se, pak, analizira samo isplativost štednje oročene na godinu dana, bez zanavljanja štednog uloga, analiza pokazuje da je štednja u dinarima bila isplativija od štednje u evrima u gotovo svim posmatranim potperiodima, i na duže i na kraće rokove - ističu u NBS.

U centralnoj banci podsećaju da su u proteklih šest godina postignuti značajni rezultati na stvaranju povoljnog domaćeg ekonomskog ambijenta. Međugodišnja inflacija, koja je u oktobru 2012. godine iznosila 12,9 odsto, smanjena je do kraja 2013. na nivo od 2,2 odsto, i već pet godina se uspešno održava na niskom i stabilnom nivou, uporedivom sa inflacijom u razvijenim zemljama.

Postignuta je i očuvana i relativna stabilnost deviznog kursa. Dinar je danas prema evru na gotovo istom nivou na kojem je bio u avgustu 2012. godine, pri čemu su neto devizne rezerve na najvišem nivou od 2000. godine - navode u NBS, podsećajući da su i prethodnih godina ukazivali na veću isplativost dinarske štednje u odnosu na deviznu.

Komentari (1)

Pera Detlic

15.08.2018 08:57

Stede...stede ajde sad da odu svi u banke pa da podignu svoj novac, dice ga svi malo sutra nema ga...hahahahaaha...nema ga...pare otisle, vlasnici banaka prave biznis, vas novac investiraju kojekuda po svetu. Zato ja moje pare cuvam u kuci.