Šetnja, ljudi, Beograd
Rajko Ristić
Šalter

Rajko Ristić

Šalter, Foto: Rajko Ristić

Ove odredbe se donose zbog procene da je u Srbiji, od 280.000 bolovanja koliko se otvori godišnje, lažno čak 11 odsto. To znači da više od 30.000 radnika svake godine odsustvuje sa posla, iako nema nikakvih zdravsvenih tegoba.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Predlagač ovih zakonskih promena je Privredna komora Srbije, a odredbe će se naći pred Skupštinom početkom naredne godine. Predsednik PKS Marko Čadež kaže da će nova regulativa sprečiti sve veće zloupotrebe prava na bolovanje.

- PKS je predložila Ministarstvu rada da se zakon dopuni tako da poslodavac može da zatraži izveštaj zdravtsvene ustanove na osnovu kog bi se utvrdila osnovanost bolovanja ukoliko je u toku jednog meseca procenat zaposlenih koji su odsutni veći od 10 odsto. Ukoliko se utvrdi da je došlo do zloupotrebe prava na bolovanje, poslodavac može da zaposlenom da otkaz - kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

 

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da je iz godine u godinu sve više radnika koji otvaraju lažna bolovanja i da je to posebno primetno u sezoni poljoprivrednih radova.

- Radnici iz unutrašnjosti idu na bolovanje kako bi radili dodatni posao, pre svega u poljoprivredi. To je primetno u toku sezonskih poslova u polju, kada zaposleni koji primaju minimalac koriste svoje bolovanje kako bi uzorali njivu, brali jagode, maline i paprike i tako uvećali svoja primanja - kaže Atanacković.

On, međutim, napominje da se na bolovanju dobija 65 odsto zarade i da je to jedan od razloga zašto lažnih odsustva nema još više.

- Ipak uvek ima onih kojima je nedolazak na posao preči od zarade. Najčešće se vade na bolesti koje se ne mogu lako proveriti, kao što su stomačne tegobe, bolovi u leđima ili psihički problemi - podvlači Atanacković.

 

 

Komentari (10)

Pajalica

15.10.2018 08:41

Biko bi zanimljivo znati koliko procenata je u drzavnim a koliko u privatnim kompanijama !

Kursula

15.10.2018 09:33

podrzavam...

N.N.

15.10.2018 10:19

Ko im daje lažna bolovanja? tj čiji je potpis na doznakama, on/a snosi krivicu. Radnici ne pišu sami doznake.

N.N.

15.10.2018 10:19

Ko im daje lažna bolovanja? tj čiji je potpis na doznakama, on/a snosi krivicu. Radnici ne pišu sami doznake.

Alex

15.10.2018 11:21

meni je jeziva cinjenica ta okrutnost i bezobzirnost doticnih, koji izjavljuju mrtvi hladni da lazna bolovanja koriste ljudi koji imaju minimalac (od koga ne moze ni sebe prehraniti, a kamo li decu i porodicu! a ne daj boze da nekom trebaju lekovi, odeca i sl...), da bolovanja koriste da bi dodatno zaradili (zamislite moraju da jedu!) i da ce zbog toga dobiti otkaz i uskratiti im pravo na zaradu i zivot?! zar smo toliko nisko pali?! pa sto ne povecate plate, smanjite poreze?! jadni ljudi...

bivsi radnik

15.10.2018 11:36

Kako to da zakonom se predvidi otpustanje ko ide na bolovanje, a nikada ni u jednom zakonu se ne predvidi da se bogatije nagrade oni koji nikada nisu isli na bolovanje, nikada nisu uzimali slobodne dane, i nikada nisu izasli sa posla zbog privatnih obaveza, ja sam jedan od takvih, i svi su govorili da sam budala, a izgleda da su bili u pravu

Bisenija

15.10.2018 11:54

A sta cemo sa poslodavcima koji ne placaju bolovanje ili daju otkaz zbog odlaska na isto? Ovim cete im samo dati vetar u ledja. Svaka cast,ministri! Umiracemo na poslu

rajnhard

15.10.2018 18:20

A direktori alkoholičari, jedva stoje na nogama u preduzeću (državnom)....

bocko74

15.10.2018 23:09

A sta cemo sa poslodavcima koji na platni spisak stavljaju ljude koji se nikada nisu pojavili na poslu a primaju celu platu kao da su radili????

XXL

16.10.2018 09:39

Ma radniku treba ukinuti privatan život i dati puna ovlašćenja poslodavcu da o tome odlučuje.