MINISTAR MALI NA RTS-U Donosimo lepe vesti iz Vašingtona! Da li će biti trećeg paketa pomoći za našu privredu?

Siniša Mali je gost emisije "Oko" na RTS-u

Siniša Mali
Siniša Mali, Foto: Printscreen

Ministar finansija, Siniša Mali je gost emisije "Oko" na RTS-u. Govori o gorućim ekonomskim temama, platama i penzijama.

- DFC, razvojna američka agencija koja finansira projekte koje su od strateške važnosti za čitav svet dolazi u Srbiju, to znači da smo atraktivni i primamljivi za investiranje. Donosimo lepe vesti iz Vašingtona, ističe Siniša Mali.

- Mi imamo manji negativni uticaj zbog krize koje izazvao korona virus, na vreme smo napravili mere. Mi smo juče isplatili poslednju minimalnu zaradu, a za novoosnovana idu još dve, postoji pomoć i za hotele, videćmo kakvi će nam biti prilivi u septembru i oktobru, kaže ministar Mali.

Mi kao država nemamo nikakve koristi od jezera Gazivode, krećemo od nule, otvaramo mogućnost da iskoristimo resurse koje to jezero nudi, moramo da iskoristimo da trenutak da čitav region krene napred, kaže Siniša Mali, gostujući na RTS-u.

- Oni su spremni da dikrektno investiraju u privatn preduzeća i da postanu suvlasnici. Oni tako žele da afirmišu razvoj kapitala. Kada govorimo o Mini Šengenu, možemo odmah imati rezultata, ubrzava se protok robe i materijala, smatram da je to najvažnija stavka u sporazumu, sa Severnom Makedonijom i Albanijom imaju privrednici Srbije, nije pitanje samo veličina tržišta, već i atraktivnost, regionolno povezivanje je popularno svuda u svetu, ističe Mali.

Ministar je istakao da su pregovori u Vašingtonu bili veoma mučni i teški, i da je ogroman pritisak bio na predsedniku Vučiću.

- Svi ste čuli za famoznu tačka 10. Ali uspeli smo da se izborimo za boljitak Srbiji. Druga priča su Gazivode. Mi kao država nismo imali nijedan dinar od potencijala tog jezera, a sada smo dogovorili fizibiliti studiju, kojom će se utvrditi kome koliko pripada - rekao je ministar Mali.

Ministar je potvrdio da Američka razvojna agencija uskoro otvara kancelariju u Beogradu, i da to znači ogroman podsticaj ekonomiji celog regiona.

- To je važan signal za nas nakon svega što smo radili da stabilizujemo Srbiju.

Ministar je istakao da je neophodno da privučemo što više investitora, i istakao da ćemo pokrenuti velike infrastrukturne projekte zahvaljujući novcu koji će stići u Srbiju.

- Mi krećemo u realizaciju velikih infrastrukturnih projekata. Nama je samo auto-put milijardu evra. Samo infrastrukturni projekti donose više od 2 milijarde dolara. A mi imamo tu još i mala i srednja preduzeća. Oni su spremni da investiraju direktno u privatni sektor u Srbiji.

- Ako smanjimo vreme koje kamioni čekaju na granicama mi smo povećali protok robe. Pokrećemo velike infrastrukturne projekte, zatim dolazi DFC, što je ogroman signal za tržište kapitala, i naravno imamo Mini Šengen. Priština jeste bila protiv toga, ali svi mi ćemo imati veliku korist. Mi smo najveća ekonomija u regionu i imaćemo ogromne dobitke.

Povezane vesti

 • Korisnik: miki
  09/09/2020 - 21:04
  jos ja nisam dobio drugu ratu pomoci za sebe i radnike
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi