Siniša Mali
promo
Siniša Mali

promo

Siniša Mali, Foto: promo

Kada je reč o rezultatima u 2020. godini, prema trenutno raspoloživim podacima, oni su bolji od planiranih, te se očekuje da Srbija ovu godinu završi sa privrednim rastom koji će biti između -1% i 0%. Predstavnici Fiskalnog saveta su istakli da u projekcijama rasta za narednu godinu treba održati konzervativni pristup, kao i da prihvataju da penzije rastu u skladu sa „švajcarskom formulom“, a plate u skladu sa inflacijom.

Sagovornici su se saglasili da treba da postoji određena fleksibilnost u budžetu za narednu godinu, a s obzirom na neizvesnosti zbog pandemije koronavirusa. Složili su se i da i dalje treba nastaviti sa javnim investicijama, a ministar Mali je istakao da je apsolutni prioritet Vlade RS dalje ulaganje u izgradnju putne i železničke infrastrukture. Kako je rekao, to će dodatno uticati na brži privredni rast. Takođe, ministar je istakao da će se i naredne godine javni dug držati pod kontrolom, kao i deficit.

Ministar Siniša Mali je rekao da će se i ove godine poštovati kalendar kada je u pitanju usvajanje godišnjeg budžeta, te da očekuje da će biti usvojen u Narodnoj skupštini do 1. decembra.