Siniša Mali
Printscreen
Siniša Mali

Printscreen

Siniša Mali, Foto: Printscreen

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali istakao je danas da je neverovatan uspeh postignut na Londonskoj berzi, gde je Republika Srbija emitovala desetogodišnju obveznicu po istorijski niskoj kamatnoj stopi. Sama činjenica da je neko hteo da investira u desetogodišnje obveznice, govori da svet veruje u Srbiju i našu stabilnu ekonomsku politiku koja će se voditi i u budućnosti, objasnio je on.

Mali je gostujući na televiziji Pink rekao da to vodi poboljšanju kreditnog rejtinga zemlje, poverenju ulaganja investitora na naše tržište, što utiče na veći privredni rast, na smanjenje nezaposlenosti i povećanje životnog standarda, odnosno povećanje plata i penzija.

Siniša Mali

Printscreen

Siniša Mali, Foto: Printscreen

„Mi smo ovom transakcijom uštedeli 3,8 milijardi dinara, pošto nećemo plaćati skupe obveznice iz 2011. i 2013. godine, jer smo prodajom obveznica po nižoj kamatnoj stopi dobili sredstva kojima ćemo otplatiti skuplje obveznice. Takođe, oslobođen novac na osnovu razlike u kamatama investiraćemo u projekte od značaja za dalji razvoj naše zemlje, a koji će uticati na poboljšanje kvaliteta života građana“, rekao je Mali.

Mali je na primeru zaduženja građana pokazao šta znači prodaja državnih obveznica po neuporedivo manjoj kamatnoj stopi.

Pročitajte još:

 

„Zamislite da imate domaćinstvo, kreditnu karticu i da plaćate kamatu od 7,2 odsto. Tada na svakih 100 dinara plaćate sedam dinara godišnje, a onda se stvori prilika da vam neko veruje, pa vam refinansira tih 100 dinara po stopi od 1,6 odsto, dakle pet puta bolje i više od toga. Mi smo uštedeli 3,8 milijardi dinara jer više nećemo plaćati skupe obveznice iz 2011. i 2013. godine, a taj novac ćemo investirati“, rekao je ministar i na ilustrativnom primeru objasnio ekonomično upravljanje budžetom.

Siniša Mali

Printscreen

 

Prevremeno se otplaćuje 1,1 milijarda dolara postojećih obveznica, zahvaljujući čemu je došlo do uštede na kamati. On je naveo da je odgovornu ekonomsku politiku Srbije prepoznalo međunarodno finansijsko tržište.

„To je najteži procenitelj onoga što ste uradili u ekonomiji. Veoma je teško bilo da razgovarate i predstavite vašu zemlju na pravi način, a mi smo za naših ponuđenih milijardu evra u obveznicama, imali tražnju na nivou od 6,4 milijardi evra. Tako smo videli da smo dobili najvažniju potvrdu naše ekonomske politike i da međunarodno finansijsko tržište pozitivno odgovara na tu činjenicu, da se poverenje vratilo“, rekao je Mali.

Ministar je naveo da je ovaj događaj važan i za zemlju jer vodi još većem interesovanju i poverenju stranih investitora za ulaganje u projekte u Srbiji.

„Imali smo 30 do 40 investicionih svetskih fondova koji veruju u naše hartije od vrednosti, a sada je situacija neuporedivo bolja, 320 fondova je bilo zainteresovano, dakle, deset puta više. Videli smo da su nam bolje performanse od brojnih zemalja EU, kao i zemalja regiona. Jeftinija nam je hartija od vrednosti i od one u Rumuniji, Mađarskoj, Bugarskoj“, naveo je ministar.

Plaža, Budva

Tanjug/Smilja Vitorović

 

Siniša Mali je objasnio da sada neuporedivo bolje stojimo na međunarodnom tržištu kada je reč o zaduženju domaćih preduzeća.

„Cena državnih hartija od vrednosti je reper za zaduženje na međunarodnom tržištu. Domaće kompanije će moći da se pod povoljnijim uslovima zadužuju za razvojne kredite, imaće nikada povoljnije uslove u istoriji naše zemlje, a to ubrzava rast naše privrede, zapošljavanje, investicije“, rekao je on.

Ministar je najavio i mogućnost utvrđivanja novih fiskalnih pravila, da bi, kako je objasnio, stvorili stabilan i jak okvir koga bi se Srbija pridržavala i na način pružila veću fiskalnu stabilnost i projekciju.

Pročitajte još:

 

„Planiramo da ograničimo iznos deficita u budžetu koji je sada 0,5 odsto BDP, a mislim da ćemo to zadržati, jer je to najbolji deficit koji smanjuje nivo javnog duga, a plan je i da javni dug ograničimo na 45 odsto BDP-a“, rekao je Siniša Mali i dodao da će se utvrditi i tačan nivo udela penzija i plata u BDP-u, a sve u cilju očuvanja makroekonomske stabilnosti.

Ministar je rekao i da se nastavlja dobar trend kada su u pitanju kretanja u budžetu za 2019. godinu.

„Projektovali smo iz meseca u mesec deficit, ali evo u prvih pet meseci, u kumulativnom suficitu imamo 8,3 milijardi dinara. Zato stalno govorim da do kraja godine možemo očekivati veće plate i penzije i još više novca za infrastrukturne projekte, odnosno za izgradnju puteva, železnice. Čekamo jul, a i dalje smo pozitivni, i to su sjajne vesti. Očigledno su prihodi od PDV-a i akciza, koji su veći od projektovanih, uticali na taj rezultat“, naveo je on.

Ministar Mali je najavio da bi danas na sednici Vlade Republike Srbije trebalo da bude formirana radna grupa za nacionalni stadion i istakao da radna grupa za izgradnju beogradskog metroa radi intenzivno. Kako je objasnio, način finansiranja tih investicija upravo je definisan, između ostalog i pomenutim izlaskom na Londonsku berzu, jer postoji velika zainteresovanost ogromnog broja investitora da ulažu u Srbiju, u naše hartije od vrednosti i u projekte koji se ovde sprovode, jer veruju u bolju budućnost naše zemlje.

Pare, novac, zarada, dinari, dinar

Shutterstock, ilustracija

 

Komentari (1)

Časlav

21.06.2019 16:45

Veliki uspeh i dobre vesti za građane.