Siniša Mali
Printscreen
Siniša Mali

Printscreen

Siniša Mali, Foto: Printscreen

"Mi smo odmah kada je krenula pandemija u aprilu imali prvi rebalans budžeta, tada smo izdvojili ogromnu pomoć privrednicima i građanima. Sve je to bila želja da u prvom rebalansu maksimalno pomognemo našoj privredi i - u tome smo uspeli. Uspeli smo da sačuvamo proizvodne kapacitete, radna mesta. Stopa nezaposlenosti nam je na istorijski najnižem nivou", rekao je ministar.

Kako navodi, ovaj drugi rebalans usmeren je da dodatno ojača naše napore u borbi protiv virusa. Imamo devet milijardi za opremanje bolnica. Izdvojili smo novac za kapitalne projekte: izgradnju obilaznice, Moravskog koridora.

Naglašava da je doneta odluka i da se zdravstvenim radnicima da po 10.000 dinara.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je istakao da je rebalans budžeta koji se danas nalazi pred poslanicima Skupštine Srbije, usmeren na jačanje ekonomije i BDP-a, kao i na dodatno jačanje napora u borbi protiv virusa korona.

„U ovom rebalansu predvideli smo devet milijardi dinara za završetak izgradnje dve kovid bolnice, u Batajnici i u Kruševcu. Predviđeno je i opremanje tih bolnica, nabavka lekova, ali i medicinska oprema za veliki broj drugih bolnica i domova zdravlja“, rekao je Mali gostujući na RTS-u.

Ministar finansija je dodao da je cilj ojačati zdravstveni sistem Srbije, ali i pružiti podršku zdravstvenim radnicima koji se mesecima bore protiv virusa korona.

„Rebalansom smo planirali i isplatu od 10.000 do kraja godine za sve zdravstvene radnike, koji su naši heroji. Time želimo da ih dodatno podržimo u njihovim svakodnevnim naporima. Podsetiću da smo im u aprilu ove godine povećali plate za 10 odsto, a mislili smo i na naše najstarije, kojima je isplaćeno jednokratno 4.000 dinara“, rekao je Mali.

On je naveo da rebalansom budžeta predviđen novac i za kapitalne projekte, kao i za poljoprivrednike.

„Ne odustaje se od velikih kapitalnih projekata. Tu je završetak obilaznice oko Beograda, nastavak izgradnje Moravskog koridora. Planiramo da izdvojimo čak 5,1 milijardi za poljoprivrednike. To je dodatni novac koji se izdvaja uprkos krizi izazvanoj pandemijom virusa korona“, objasnio je Mali.

Govoreći o javnom dugu, ministar finansija je naglasio da je pod kontrolom, kao i da neće preći nivo Mastrihta od 60 odsto.

„Javni dug je potpuno pod kontrolom, kako smo i obećali. Tu odlično stojimo, za razliku od drugih zemalja gde javni dug ide preko 100, 150, pa čak i 200 odsto. Mi u potpunosti kontrolišemo situaciju“, objasnio je on.

Minsitar je ponovio da ćemo po pitanju stope rasta biti prvi u Evropi, što prognozira i Međunarodni monetarni fond (MMF), kao i Evropska komisija (EK).

„Po kumulativnoj stopi rasta u naredne tri godine, mi smo prema projekcijama MMF-a ubedljivo najbolji. Kada je reč o prognozi EK, oni su predvideli 6,68 procenata stopu rasta naše privrede u naredne tri godine. Srbija je broj jedan“, naglasio je on i dodao da to znači da smo na pravi način sproveli reforme i ojačali našu ekonomiju.

Mali je podsetio da je Srbija u prvom rebalansu budžeta ove godine, kada je počela pandemija virusa korona, izdvojila ogroman paket pomoći od 5,8 milijardi evra za privredu i građane, što se kako je ocenio, pokazalo kao dobar korak.

„Imali smo želju da pomognemo našoj privredi i u tome smo uspeli. Proizvodni kapaciteti su očuvani, a u drugom kvartalu ove godine stopa nezaposlenosti je bila na istorijski niskom nivou od 7,3 odsto. Izbegli smo crne scenarije, koji se dešavaju u drugim zemljama, gde su milioni ljudi ostali bez posla“, rekao je on.

Ministar je istakao da je sve to bilo moguće zahvaljjući reformama od 2014. godine, koje je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić, dok je bio predsednik vlade.

„Mi smo u prethodne četiri godine imali suficit i na osnovu toga imali smo prostor da reagujemo jako, snaćno, sveobuhvatnim merama. Naša želja je bila da podržimo naš zdravstveni sistem, našu ekonomiju i naše građane, a da s druge strane nikako ne ugrozimo makroekonomsku stabilnost“, naveo je Mali.

Odgovarajući na pitanje o sporu sa Fiskalnim savetom povodom isplate 100 evra svim punoletnim državljanima Srbije, ministar Mali je istakao da je to bila opravdana mera, kao i da se novac vratio u ekonomiju.

„Mi smo tim merama obezbedili da tražnja postoji, da se ne zatvaraju fabrike, a ono što je možda i najvažnije: pokazali smo našim građanima da je država tu kada je kriza, da je snažna da pomogne“, rekao je on.

Ministar je istakao i da je pomoć Er Srbiji, u ovoj situaciji kada je svaka avio-kompanija u svetu blizu stečaja ili već u bankrotu, potpuno logična.

„Da nismo imali Er Srbiju ne bismo dovezli ni respiratore, niti veći deo medicinske opreme koja je bila neophodna, a ne bismo uspeli ni da vratimo naše državljane kada je počela pandemija. Skoro sve zemlje podržavaju svoje nacionalne avio-kompanije. To čini i Nemačka i Francuska. I mi ćemo, ne samo zato što zapošljavaju 1.500 ljudi, već zato što je to simbol uspeha i reformi koje smo sproveli. Pomoćićemo kao što smo pomogli celoj privredi kroz paket mera koji smo sproveli“, objasnio je on.

Govoreći o budžetu za narednu godinu, ministar je rekao da će biti na vladi za desetak dana, kao i da je njime planiran deficit od tri odsto, u dogovoru sa MMF-om.

„Imaćemo rekordan iznos novca za kapitalne investicije, odnosno za izgradnju auto-puteva, a krećemo i sa realizacijom velikog projekta kanalizacione i vodovodne mreže u 70 lokalnih samouprava. Upravo ta ulaganja, opravdanja su za visoke stope rasta koje očekujemo“, objasnio je on.

Ministar je podsetio da je od 1. januara sledeće godine planirano povećanje penzija za 5,9 odsto, minimalne zarade od 6,6 odsto, kao i povećanje plata u javnom sektoru i zaključio da je to uspeh svih građana Srbije.

On je najavio da će se uskoro pred Vladu Srbije naći novi rebalans budžeta.

"Smanjujemo deficit u dogovoru sa MMF. Nikada više novca neće ići u kapitalne investicije. Penzije od januara rastu 5,9 odsto, 6,6 raste minimalna zarada. Ići ćemo brzo sa objavom koliko nam rastu plate u javnom sektoru", najavio je Mali.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Maree

10.11.2020 09:49

Mozeli neko ovom Gospodinu da onjasni da su ugasene Turusticke agencije,da je Turizam mrtav,sada ce zatvotiti ugostiteljstvoo,a sada mu dolazi 15 decembar kada se izlazi iz programa,tj. poslodavci ce moci da otpustaju radnike...On ce biti prvi u evropi..?