Siniša Mali
Tanjug/ Rade Prelić
Siniša Mali

Alo!/ Dejan Briza

Siniša Mali, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Član Predsedništva Srpske napredne stranke i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je zgrožen saopštenjem Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa i pita se da li je moguće da se on usudio da komentariše stanje javnog duga Srbije, imajući u vidu njegovo nedomaćinsko i lopovsko vođenje Grada Beograda.

„Ponosni smo jer smo za kratko vreme uspeli da se iščupamo iz kandži neodgovornog i lopovskog postupanja prema javnim finansijama. Naši rezultati im očigledno smetaju, jer uspeli smo da izađemo iz tog pajtaškog haosa. Sada umesto prazne kase imamo treću godinu zaredom višak u budžetu, koji ćemo iskoristiti za povećanje plata, penzija i za kapitalne investicije, a oni su o tome mogli samo da sanjaju. U stvari, diskutabilno je da li su uopšte o tome sanjali imajući u vidu ono što su ostavili“, rekao je Mali.

Sve što je Đilas radio, nažalost ostavilo je dugoročne i tragične posledice, ocenio je Siniša Mali.

„Da li je pozvan da o javnom dugu govori on, koji je Grad zaduživao štetnim kreditima sa kamatama koje se porede sa zelenaškim?! To je osoba zahvaljujući kojoj, između ostalog, nadoknade nisu dobijale trudnice, porodilje, deca i socijalno ugroženi građani. On i njegovi pajtaši koji su vodili državu ostavili su i Grad i državu pred bankrotom!“, rekao je Mali.

Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

On je naveo da smatra da je Đilas opsednut javnim finansijama, kako objašnjava, s ciljem da ponovo uskoči u fotelju, makar i na silu, da bi mogao da nastavi da puni svoje džepove, da se bahati i zadužuje.

„On bi da u amanet našoj deci ostavi praznu kasu i dugove iz kojih se ni njihovi praunučići, a možda ni čukununučići ne bi izvukli. Stara praksa Dragana Đilasa je poznata – kombinacije sa preskupim kreditima i bahata krađa, bez kontrole, dakle sve ono zbog čega nije više na vlasti. Njegova i politika njegovih pajtaša dovela nas je do toga da je predsednik Aleksandar Vučić bio bukvalno primoran da razmišlja o teškim merama, s ciljem podizanja devastirane ekonomije.“, kaže Mali i dodaje da Srbija mora da se odupre takvim pritiscima i da nastavi da jača ekonomiju.

Zahvaljujući njima javni dug 2014. godine bio je preko 70 odsto BDP-a, a na kraju jula ove godine 51,9 odsto. U poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući fiskalnim i strukturnim merama koje je preduzela Vlada, rast javnog duga je prvo usporen u 2016. godini i po prvi put od 2008. godine došlo je do smanjenja učešća javnog duga u BDP“, istakao je Mali.

On je objasnio da je 30. decembra 2017. godine javni dug centralnog nivoa vlasti iznosio 57,9% BDP. Trend smanjenja javnog duga u BDP nastavljen je i u 2018. godini i učešće javnog duga centralnog nivoa vlasti u BDP je na kraju decembra 2018. godine iznosilo 53,7% što je za oko 14,1 procentna poena manje u odnosu na kraj 2016. godine.

„Isti trend smanjenja učešća javnog duga u BDP nastavljen je i u 2019. godini, te je na kraju avgusta 2019. godine učešće javnog duga u BDP bilo niže za 1,8 procentnih poena u odnosu na kraj 2018. godine i iznosilo je 51,9%, a što je u poređenju sa 2016. godinom niže za čak 15,9 procentnih poena“, rekao je Mali.

Siniša Mali i Ana Brnabić u Privrednoj komori Srbije

Tanjug

Siniša Mali i Ana Brnabić u Privrednoj komori Srbije, Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, koliki je uspeh svega što je u Srbiji urađeno, potvrđuju brojna priznanja koja dobijamo za odgovornu ekonomsku politiku, koja je usmerena, pre svega na povećanje životnog standarda građana.

„Stalnu potvrdu da smo na pravom putu dobijamo i od međunarodnih finansijskih instituicija poput Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke, zatim od rejting agencija... Nije moguće da su svi oni u zabludi, a samo Đilas u pravu“, ističe Mali.

On se osvrnuo i na kamatne stope po kojima se Srbija danas može zadužiti, što je takođe potvrda poverenja u našu ekonomiju.

„Ove godine smo na Londonskoj berzi dobili najnižu kamatnu stopu od 1,5 odsto, dok je za vreme njihove vladavine bila preko 7 odsto. Tražnja je bila šest puta veća od ponude, a preko 300 investitora iz celog sveta izrazilo je zainteresovanost za kupovinu srpskih hartija. To je bila najveća potvrda naših ekonomskih reformi i poverenje koje smo stekli“, rekao je Mali.

Siniša Mali

Ministarstvo finansija

Siniša Mali, Foto: Ministarstvo finansija

On je naveo da je dobre rezultate prošle nedelje potvrdila i jedna od tri najveće rejting agencije na svetu „Fitch ratings“. Ova agencija je povećala kreditni rejting naše zemlje sa “BB“ na „BB+“, što je još jedna potvrda uspešnih reformi.

“Oni u svom saopštenju upravo i navode da je jedan od najvažnijih razloga za povećanje kreditnog rejtiga smanjenje javnog duga. Isto to navodi i rejting agencija Mudis, koja kaže da je Srbija jedina zemlja u regionu koja je za kratak vremenski period toliko smanjila javni dug. Da li Đilas zna bolje od najpoznatijih rejting agencija na svetu?” - upitao je Mali i dodao su da u vreme vlasti Ćilasa i njegovih pajtosa, Srbiji snižavali kreditni rejting, ili joj ga nisu ni dodeljivali.

Pročitajte još:

Sve što radimo, objašnjava Mali, dovodi do većeg broja investicija, a naši građani sada mogu da osete boljitak, a država podiže usluge i postaje pravi servis građana.

„Suština je u tome što postajemo atraktivniji za investicije, i domaće i strane, otvaraju se radna mesta, radi se na podizanju školstva, zdravstva, infrastrukture, idemo stabilno napred. U Srbiji je danas stopa nezaposlenosti 10,3 odsto, a već početkom naredne godine očekujemo da bude jednocifrena “, rekao je Mali.

On je podsetio da su Đilas i njegovi pajtaši ostavili Srbiju u kojoj gotovo trećina ljudi nije radila.

„Tako je 2013. godine stopa nezaposlenosti bila 25,9 odsto. Sada je apsolutno jasno ko su oni i koliko je lažan njihov patriotizam i briga za narod“, zaključio je Mali.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina

 

Komentari (1)

Nikola87

03.10.2019 19:56

Nas trenutni uspeh ne moze niko da ospori, zalosno je sto nekome smeta!