Jabukovac, selo Vratna
Alo.rs/Dragan Ilić
Jabukovac, selo Vratna

Alo.rs/Dragan Ilić

Jabukovac, selo Vratna, Foto: Alo.rs/Dragan Ilić

Srbija je na petom mestu u svetu prema vrednosti izvoza četki i metli i samo Kina, Meksiko, Indonezija i Šri Lanka imaju veći izvoz od srpskih 6,6 miliona evra u 2018. godini.

Četke i metle iz Srbije plasirane su u 39 zemalja, a najviše u Italiju i Nemačku. Sledi izvoz u Mađarsku, Hrvatsku, Švajcarsku i Francusku.

Među najzaslužnijim za ovu visoku poziciju Srbije su stanovnici Belog Blata kod Zrenjanina, sela sa nešto manje od 1.500 ljudi, u kom prema poslednjim podacima živi čak 20 nacija. Škola u ovom selu ima etno kuću i muzej, a postoji i Biološki centar koji sve više posećuju turisti.

Belo Blato je čuveno po proizvodnji četki i metli, a nalazi se na oko 70 kilometara od Beograda, u Banatu. Njegov položaj uz specijalni rezervat prirode Carska bara pruža mu obilje prirodnog materijala za ovu delatnost, kaže ekonomista Miroslav Zdravković, i dodaje da su se vredni Slovaci, Mađari i Bugari specijalizovali u proizvodnji ovih proizvoda za domaćinstvo.

- Izvoz iz Srbije je 3,6 puta veći od zbirne vrednosti zemalja koje nas okružuju, a takođe izvozimo dvostruko više četki i metli nego iz Nemačke i Velike Britanije zajedno. Naši četkari i metlari vrede više od svih konkurenata iz džinovskih SAD - navodi Zdravković.

Podaci o svetskoj trgovini četkama i metlama od prirodnih materijala pokazuju da je Indonezija zamenila Italiju među prva četiri mesta, a Srbija je na stabilnom petom mestu.

- Od 2012. do 2017. godine udeo Srbije u svetskom izvozu je smanjivan, sa 5,5 odsto u 2011. na 4,1 odsto u 2017, ali je zahvaljujući padu ukupne vrednosti (sa 145,8 na 121,3 miliona evra) i našem povećanju na rekordnih 6,6 miliona evra opet dostignut udeo od 5,5 odsto svetskog izvoza. Malo je proizvoda, uz maline, gde se možemo pohvaliti da imamo udeo u svetskom izvozu veći od 5 odsto - ističe Zdravković.

On smatra da vrednost izvoza kao malu ne treba potcenjivati, jer je reč u potpunosti o domaćoj novostvorenoj vrednosti, koja sadrži domaću sirovinu i trošak radne snage.

- Ako se i neki profit ostvari, dobro je. Ovo je novostvorena vrednost koja je uporediva sa nekom fabrikom koja izvozi proizvode za 150 miliona evra, ali su joj troškovi radne snage u Srbiji manji od vrednosti izvoza četki i metli - objašnjava Miroslav Zdravković, uz napomenu da radnici u takvoj fabrici žive od niske plate uz radne uslove koji nisu uporedivi sa porodičnom proizvodnjom četki i metli.

Uz Belo Blato, centar metlarske industrije u Srbiji je i Bački Petrovac, mesto na dvadesetak kilometara od Novog Sada, naseljeno mahom Slovacima.