Novac, isplata, šalter
Tanjug/Filip Krainčanić
Novac, isplata, šalter

Tanjug/Filip Krainčanić

Novac, isplata, šalter, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

 

* Neke od današnjih najvećih kompanija na svetu nastale su iz garaže

* To se dogodilo zahvaljujući entuzijazmu i viziji onih koji su od početka verovali u sebe i svoje ideje

* Mit "garažnog biznisa" postao je sinonim za savremeno preduzetništvo — start-ap

Kreativan poduhvat entuzijasta — to je možda najkraća definicija moderne start-ap kompanije. Rizik i visoka profitabilnost su samo neke od karakteristika brzorastućih preduzeća, dok se suočavaju sa surovošću tržišta.

Neće biti poskupljenja struje sve do ovog meseca, a MMF od Srbije traži samo jedno!

AUTOR: Blic.rs/Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 05.10.2019. 15:29 - 05.10.2019. 15:56 Struja u Srbiji neće poskupeti do kraja godine iako će predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda i tokom ove posete, kao i prethodne, tražiti korekciju od srpskih zvaničnika, barem za iznos inflacije, odnosno dva odsto.

Kako postati deo zajednice u Naučno-tehnološkom parku, koja pruža podršku start-ap kompanijama? Koja se znanja i iskustva stiču u toku procesa pokretanja sopstvenog biznisa? Šta je najbitnije: tim, ideja ili realizacija?

Pročitajte još:

"Gnezdo preduzetništva"

Kult "garažnog biznisa" u Srbiji uspešno je zamenio jedan savremeni objekat, gde se razvijaju na desetine domaćih preduzetničkih priča. Još 1989. godine, na obodu Zvezdarske šume u Beogradu, krenulo se sa izgradnjom Naučno-tehnološkog parka, dok je tek 2015. godine počeo da radi u punom kapacitetu i sada se u njemu nalazi preko 70 firmi.

- Naučno-tehnološki park Beograd pruža podršku start-ap i tehnološko rastućim kompanijama u komercijalizaciji inovacija i inovativnih proizvoda i usluga. To radimo kroz set biznis usluga koje korisnici dobijaju, a članstvo u Naučno-tehnološkom parku Beograd stiče se putem javnog poziva, koji je transparentan i uvek otvoren - kaže Ivana Bezarević.

Dodaje da je za start-ap kompanije nadležan poslovno-tehnološki "inkubator" Tehničkih fakulteta u Beogradu, dok je za tehnološko-razvojne kompanije i mikro, mala i srednja preduzeća nadležan Naučno-tehnološki park Beograd.

Govorilo se o stvaranju Balkanske unije! Samo jednoj državi je to neprihvatljivo!

AUTOR: Kurir/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 09.10.2019. 00:08 Dve trilaterale u Srbiji su naznake da postoji mogućnost napretka i da region, polako, ali sigurno ide napred, dodao je Bećirović.

Od ideje do realizacije

Put preduzetnika nikada nije isti, svaki ima nešto što ga izdvaja od drugih, život piše drame, tako nekad i tragedija može biti iskorišćena za nešto korisno i veliko, to je valjda jedna od stvari koja izdvaja pobednike - u svemu vide šansu.

- Naš proizvod je estetska obloga za proteze za osobe sa invaliditetom, bez donjih ekstremiteta. Konkretno, počeli smo od ideje mog kolege sa fakulteta Arsena Arsenovića, koji je izgubio nogu u saobraćajnoj nesreći, i došao je na ideju da sebi napravi oblogu. Počeli smo sa celom pričom 2017. godine i dve godine uspešno razvijamo proizvod - kaže Nikola Matić.

Srbija napreduje u fiskalnoj koordinaciji sa EU!

Republika Srbija je, pre roka, ispunila svoje obaveze u oblasti međunarodne poreske saradnje i transparentnosti u razmeni poreskih podataka, kako bi se uskladila sa principima dobrog upravljanja porezima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Evropske Unije (EU), a zbog čega je skinuta sa evropske liste jurisdikcija koje ne sarađuju u poreskoj materiji (tzv.

Okosnicu privrednog razvoja u budućnosti činiće mala i mikro preduzeća, a da bi olakšali osnovne korake mladim kompanijama u pokretanju sopstvenog proizvoda, Naučno-tehnološki park u Beogradu nudi set usluga.

- Osim infrastrukturnih usluga, odnosno jednog moderno opremljenog prostora u inspirativnom okruženju, Naučno-tehnološki park nudi mnogo važniji set biznis usluga - pristup bazama podataka, mentorima, internacionalizaciji, umrežavanju - kaže Bezarevićeva.

Tim, ideja i realizacija možda jesu čarobna formula do uspeha u preduzetništvu, ali kada dođe do izazova, faktor sreće i kreativno rešavanje problema dolaze do najvećeg izražaja.

- Jedna devojka iz Brazila, koja je popularna na Instagramu, prati je više miliona pratilaca, ima estetsku protezu sa šljokicama, koju je samu napravila i niko ne proizvodi takav proizvod. Po ugledu na nju, imali smo tri devojke iz Srbije koje su htele isto šljokice na estetskoj protezi, to nam je bio problem da napravimo, pa smo imali komične situacije, gde sam bio u šljokicama deset dana da bi napravili željeni proizvod, nisam znao šta da radim, ali smo na kraju i taj problem rešili - uz osmeh govori Nikola.

Siniša Mali o prioritetima Vlade: Kvalitetnije zdravstvo, školstvo i socijalna zaštita su imperativ

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 07.10.2019. 16:23 Ministar izneo procene da će u decembru prosečna plata u Srbiji dostići 500 evra Siniša Mali, Foto: Tanjug Poslanici Skupštine Republike Srbije danas su usvojili Zakon o izmenama i dopunama budžeta Republike Srbije za 2019.

Nije problem ako se ne uspe u prvom preduzetničkom poduhvatu, bitna je spremnost za novi pokušaj i iskustvo koje se stiče i godinama nagomilava. U procesu osnivanja sopstvenog biznisa uče se neke od najvećih životnih lekcija — odnosi sa ljudima, upoznavanje sopstvenih sposobnosti, ali i potreba tržišta.

Start-ap je "igra" male grupe u nepoznatom pravcu, korisna za čitavu zajednicu, i baš zato taj kreativan poduhvat ne sme da bude prepušten sam sebi. Potrebni su novi Naučno-tehnološki parkovi — mesta u kojima će ljudi deliti ideje, kreirati inovativne proizvode i boriti se za opstanak na surovom tržištu, vođeni vizijom i entuzijazmom.

BONUS VIDEO: Delije zaustavile autobus