Rudnik, zlato, srebro
Shutterstock
Rudnik, zlato, srebro, Foto: Shutterstock

Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo je proceduru za izmenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kako bi se privuklo više investitora, povećala rudna renta, obezbedila veća zaštita zdravlja ljudi i životne sredine, ali i povećalo učešće rudarstva u BDP-u zemlje u narednih nekoliko godina sa 1,9 na 3,5 odsto.

To je rekla Tanjugu državna sekretarka Jovanka Atancković dodajući da je ministarstvo pokrenulo izmenu tri zakona u oblasti rudarstva i energetike, kao i za donošenje potpuno novog Zakona o obnovljivim izvorima energije.

"Javne rasprave će trajati do 9. februara i nakon toga razmotrićemo sve primedbe i komentare i spremiti ove zakone i izmene za usvajnje na vladi i očekujemo usvajanje u skupštini u martu", rekla je Atanacković.

Kada je reč o izmeni Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, ističe da je cilj ministarstva da se napravi pravni okvir koji je siguran za nove investicije i štiti bolje postojeće investicije u Srbiji.

To će se postići, ističe, novim procedurama, elektronskim postupkom koji je transparentan, kao i time što neće biti povlašćenih.

"Neće se čekati više dve i po godine na neki dokument nego dva i po meseca. Takođe, drugi efekat koji želimo da postignemo je zaštita minirelnih sirovina i zaštitan načina na koji se vrši eksploatacija. Smatramo da je trenutno nedopustivo niska rudna renta koja se plaća na ime istraživanja odnosno eksploatacije tih ruda, i da to treba da se promeni", istakla je Atanacković.

Naglasila je da svaki projekat mora da se sprovodi uz primenu najviših standarda, što ranije nije bio slučaj.

Atanacković kaže da je procenjeno da u Srbiji imamo potvrđeno više od 200 milijardi dolara vredne rudne rezerve i da ih treba iskoristiti kako bi se učešće rudarstva u BDP-u zemlje povećalo sa sadašnjih 1,9 odsto na 3,5 odsto u naredne tri ili četiri godine.

"Sve to znači da rudastvo dobija novu sliku i da će pomoći u dostizanju boljeg životnog standarda svih građana", istakla je ona.

Kaže da će biti izmenjeni i Zakon o energetici i Zakon o efikasnom korišćenju energije.

Atanacković ističe da će pored izmene ta tri zakona biti donet potpuno novi Zakon o obnovljivim izvorima energije koji će umesto dvadesetak odredbi koje su bile u Zakonu o energetici imati u nacrtu najmanje 115 odredbi.

Pozvala je javnost da učestvuje u donošenju tih zakona i da svi tako tako daju doprines da oni budu što bolji i da se unarpedi oblast rudarstva i energetike.

BONUS VIDEO

Pročitajte još: