auto otpad
Printskrin
auto otpad

Printskrin

auto otpad, Foto: Printskrin

Privredna komora Srbije je provajder zelene tranzicije srpske ekonomje i to čini preko Strategije industrijalizacije i Smart specijalizacije, gde uvodi cirkularnu ekonomiju kao tranzicioni alat promena u poslovanju.

- Pratimo pouke GREEN DEEL-a koji zagovara Evropska komisija i pripremamo se za kreaciju rešenja za GREEN DEEL Zapadnog Balkana koji će biti promovisan u maju ove godine, u Zagrebu - objašnjava Siniša Mitrović.

- Zagovaramo niskougljeničnu proizvodnju, zelenu tranziciju industrije, održivu proizvodnju i potrošnju, zelena radna mesta i društveno odgovorno ponašanje kompanija prema životnoj okolini. Aktivan smo činilac kreacije regulatornog okvira za propise u životnoj sredini i uvođenja cirkularne ekonomije za rast BDP i smanjenje korišćenja resursa. Reciklaža vozila može postati unosan biznis, jer godišnje uvezemo više od 130.000 vozila iz Evrope, potrošimo preko 400 miliona evra, a stepen reciklaže otpadnih vozila u reciklažnim centrima sada je samo jedan odsto.

U PKS veruju da će to biti rastući biznis i nova korisna sirovina za železare. Upravljanje otpadnim vozilima u Srbiji, kao i upravljanje ostalim tokovima opasnog i neopasnog otpada, podrazumeva sistemski pristup rešavanju problema. Neophodno je urediti sledljivost, odnosno evidenciju toka kretanja upotrebljenog vozila.