APR Agencija za privredne registre
Rajko Ristić
APR Agencija za privredne registre

Rajko Ristić

APR Agencija za privredne registre, Foto: Rajko Ristić

Agencija za privredne registre prijavila policiji i tužilaštvu "Agenciju registar usluga"

Umesto jedne prave zakonske registracije, pojedini privrednici platili su i duplo više. Slični nazivi registra, jednog zvaničnog i jednog privatnog, udarili su po džepu preduzetnike i vlasnike firmi koji nisu pažljivo čitali dopise pristigle na svoju adresu.

Agencija za privredne registre, jedina zvanična u kojoj moraju da se registruju svi oni koji žele da posluju u Srbiji, letos je već upozoravala da je reč o vrsti obmane javnosti. A, sada je presavila tabak i prijave protiv firme "Agencija registar usluga" podnela i policiji, i nadležnom tužilaštvu.

Novostima" su se proteklih dana obratili preduzetnici kojima su poštom stigle uplatnice za upis promena u privatni "Privredni registar".

Jedna žena je privremeni prekid poslovanja, na šta kao preduzetnik ima pravo, u zvaničan registar Agencije za privredne registre upisala 17. oktobra. Za registraciju ove promene platila je 750 dinara, kao što je propisano podzakonskim aktom.

Na kućnu adresu joj 11. novembra, sa adrese privredni registar.rs, stiže koverta sa istaknutim njenim poreskim ličnim brojem i ponudom da plati 4.000 dinara, u roku od osam dana, za upis podatka o prekidu obavljanja delatnosti. Napomenuto je da, po isteku osam dana, naknada za upis iznosi 16.000 dinara.

Prvi registar, pri APR, je jedini zakonski obavezan za sve firme, preduzetnike, udruženja, turističke agencije, koje žele da posluju u Srbiji.

Šalter

Alo!/Rajko Ristić

Šalter, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Drugi registar, sličnog naziva, pripada preduzeću osnovanom u maju ove godine, pod imenom "Agencija registar usluga", registrovanom na Novom Beogradu za delatnost reklamnih agencija. Kao jedini vlasnik se vodi Marko Avramović. Upis u ovaj privatni registar je na dobrovoljnoj bazi, što je jasno i vidno naznačeno tek na njegovoj internet- stranici, ali ne i u dopisu koji se šalje preduzetnicima.

Agencija za privredne registre obaveštava privredne subjekte da se obratila MUP-u, nadležnom tužilaštvu i Registru nacionalnog Internet domena Srbije da preduzmu mere iz svojih nadležnosti protiv "Agencije registar usluga doo", koja šalje registrovanim privrednim subjektima dopise sa ponudom za upis podataka u PrivredniRegistar.rs, koristeći bazu podataka APR-a na nezakonit način - ističu u APR. - Kako uz dopise stižu i popunjene uplatnice sa naznačenim iznosima koji se kreću od 500 do 16.000 dinara, čiji je primalac "Agencija registar usluga", upozoravamo da ovakvi dopisi ne potiču od APR.

NE ŠALjU DOPISE

Agencija za privredne registre APR ne nudi svoje usluge telefonom. Ne šalje na kućne i poslovne adrese dopise sa popunjenim uplatnicama. Od osnivanja, pa do registracije svake promene u jedinom zvaničnom i zakonom obaveznom registru APR, vlasnici firmi, radnji, turističkih agencija, udruženja... sami popunjavaju prijave i sami ih dostavljaju u APR, uz plaćanje naknade propisane podzakonskim aktom.

- U proteklom periodu je prijem dopisa "Agencije registar usluga" izazvao zabunu i uznemirenje kod dela korisnika, koji su uplatili naznačena novčana sredstva i čiji su podaci objavljeni na portalu PrivredniRegistar.rs, jer su privredni subjekti bili dovedeni u zabludu da se u konkretnim slučajevima radi o upisu u naš registar - ističu u APR.